Urban & 4 u Aquariusu – generalna proba?

PR mašina dobro je odrađivala posao Damiru Urbanu i ponešto mu zasjenjenoj četvorci proteklih mjeseci, a rezultat je EP ‘Kundera’ predstavljen po prvi puta uživo u sparnoj zagrebačkoj večeri zadnjeg dana proljeća.

Urban (Foto: Nino Šolić)

Karizmatični ćelavac koji vjerojatno u životu nije započeo koncert na vrijeme (od njih četrdesetak pohođenih ne mogu se sjetiti nijednog takvog) ovoga je puta izišao na pozornicu zagrebačkog Aquariusa prije popratne mu četvorke, čekajući ih da se ukažu pred napetu i znojnu publiku ugodno popunjenog kluba. Publika koja je vapila za poštenom klimatizacijom nije previše negodovala jer je navikla na mjere štednje, pa topljenje i isparavanje zadnjih atoma energije nisu nešto što ne bi mogla potisnuti uvodna izvedba „Sna u životu“ sa zadnjeg studijskog uratka „Hello!“.

Balansirajući presjek poznatih uspješnica iz cjelokupnog opusa sa šest novih uradaka što čekaju izlazak iz potpune inkubacije ove jeseni, petorka ipak nije glatko iznijela koncert, još uvijek eksperimentirajući s tehnikom i poigravajući se s međusobnom sinkronizacijom. Iako to Urbanov šarm redovito kompenzira, ovoga se puta nije dalo govoriti o anegdotalnim intermezzima ili iskusnim improvizacijama uslijed pucanja šavova, pa je na trenutke nastup klizao u banalnosti. No publiku je uspio zavarati i pridobiti u takvim trenucima zicerima poput „Vode“, iako je u njoj Urban zaboravio tekst. „Rukama“ – klasikom podobnim za oblikovanje delirija koncert je dosegao svoj vrhunac, iako je objektivno djelovao poput generalne probe za jedan tipičan koncert Urbana i Četvorke.

Pored pretenciozne i nimalo inventivne „Kundere“ svoj put do ušiju stare publike zasigurno su našli noviteti „Ako se napijem do smrti“ i „Fasum Aga“ – izvedbe neusporedivo snažnijeg patosa uživo od onog na studijskom izdanju. Svježi zvuk kojeg nosi „Kundera“ ne razočarava i testiran je pred zagrebačkom publikom s presudom – palac gore, no ipak je malo vjerojatno da će ijedan „atom“ s „Kundere“ u budućnosti jednako rezonirati u dušama poklonika kao što to danas čine „Mjesečev rog“, „Voda“ ili „Astronaut“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X