Ususret stotoj obljetnici Kafkine smrti, kantautorica libertybell objavljuje ‘Pismo Mileni’

Nakon što se posvetila suradnjama i sviranju u tuđim bendovima, kantautorica Zvonka Obajdin koristi svoj pseudonim libertybell za povratak pisanju vlastite glazbe i vlastitih tekstova.

Libertybell ‘Pismo Mileni’

Upravo je prethodni singl “Tako se prelazi pustinja” nastao nakon što je pročitala Gaimanovog Sandmana, dok sada inspiraciju pronalazi u Franzu Kafki i njegovim poznatim pismima Mileni Jesenskoj, češkoj novinarki, spisateljici, urednici i prevoditeljici u koju je bio zaljubljen. Iako nova pjesma “Pismo Mileni” dolazi uoči stote obljetnice Kafkine smrti, njegove riječi i dalje pokreću neka vrlo aktualna pitanja.

“Unatoč tome što je živjela izuzetnim životom, mene s njom inicijalno povezala upravo ta njena neobična veza s Kafkom, po kojoj je, nepravedno, najpoznatija. Ta se veza događala najviše preko pisama i to je bila prva stvar s kojom sam rezonirala. Možemo li se se, i koliko zapravo, povezati se s nekime ako se (samo) dopisujemo, pišemo li samima sebi kada pišemo drugima, povećavaju li riječi bliskost ili samo unose pomutnju među ljude? U te se filozofske teme uplela i ljubavna tematika, jer sam se, čitajući ta pisma, sjetila jedne svoje davne veze u kojoj sam se zapetljala u mrežu predivnih dopisivanja s emocionalno nedostupnim tipom”, otkriva Zvonka.

Zvonka Obajdin alias Libertybell (Foto: Marina Uzelac)

Uz Zvonku kao kantautoricu, aranžerku i klavijaturisticu, ovu su pjesmu snimili i njeni prijatelji i suradnici Helena Ernoić (synth bas) i Dimitrije Petrović – Mišo (bubanj, aranžman, produkcija, miks i mastering). Povodom objave singla predstavljen je i videospot u režiji Marine Uzelac, nagrađivane autorice koja se bavi i eksperimentalnom fotografijom, a koja ja savršeno shvatila i prikazala temu pjesme: ono čega u spotu nema, ono je o čemu se radi.

Pod pseudonimom libertybell Zvonka Obajdin već dvadesetak godina piše na blogu, koji je često početna točka njenih pjesmama. Promišljanja o životu, preispitivanje uvjerenja i osluškivanje vlastitih želja tad su je u 37. godini prvi put uveli u svijet glazbe. Otad je DIY kompilacijama “Bistro na rubu šume”, čija je jedna od začetnica, skrenula pozornost javnosti na izvođače tada nevidljive alternativne scene koji su kroz posljednjih deset godina ipak postali prepoznatljivi kantautori, od Dunje Ercegović, Sare Renar, Irene Žilić do Denisa Kataneca i Vinka Ergotića. Djelovala je u bendu Svemir, dok je posljednjih godina klavijaturistica i prateći vokal u bendu Rebel Star.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X