‘Valerija’ Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine

U zagrebačkom Dokukinu KIC u utorak, 18. lipnja dodijeljena je 5. Nagrada Dokumetar, kojom portal Dokumentarni.net nagrađuje najbolji hrvatski dokumentarni film protekle godine. Cilj nagrade je kao i uvijek – povećati vidljivost hrvatske dokumentarističke industrije u medijima te u široj javnosti.

Dodijeljena Nagrada Dokumetar 2024. (Foto: promo)

Nagradu je po običaju birao žiri sastavljen od članova redakcije, odnosno suradnika portala Dokumentarni.net. To su ove godine bili Janko Heidl, Iva Rosandić, Ejla Kovačević i Hrvoje Krstičević.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. dodijeljen je dokumentarno-eksperimentalnom filmu „Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić. Nagradu je primila producentica Vanja Jambrović, dok se autorica kratkom zahvalom okupljenima obratila putem videa.

Žiri je, pak, svoju odluku objasnio sljedećim riječima: „Autorica je već prvim filmom pokazala odlučnost probijanja konvencionalnosti, poigravanja filmskom formom na granici eksperimentalnosti, da bi intimne teme vješto zaogrnula u one univerzalno prepoznatljive. Posljednjim filmom kroči još i dalje, transformirajući ga u prostor supostojanja sadašnjeg i prošlog, ne bi li povratila moć onim nevidljivima, uvijek drugima – ženama, autoričinim pretkinjama, tragove čijeg postojanja upliće u tijelo filma. Sara Jurinčić u ‘Valeriji’ razgrađuje formu da bi razbila nataložene predrasude i promašene tradicije, ispitujući granice rodova i filmskog jezika, iznalazi načine preoblikovanja društvene svijesti i aktivnog preobražaja kolektivne memorije.”

Tradicionalno je dodijeljena i nagrada Top of the Docs, koju je svojem najboljem domaćem dokumentarnom ostvarenju protekle godine, dodijelio glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević. Ovdje su najboljim filmom proglašeni „Dezerteri” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) redatelja Damira Markovine, koji je i osobno primio nagradu.

„U dokumentarnom filmu ‘Dezerteri’ Damir Markovina ogoljuje ne samo vlastite strahove i intimu, već i generacijsku traumu uzrokovanu ratom u BiH. Autor u nijednom trenutku ne upada u zamku lažne plakatne sentimentalnosti, nudeći svom gledatelju fragmente osobnog, kroz pisma o zajedničkom iskustvu, na jedan grad i društvo. Danas isti postoje tek u sjećanju onih dovoljno sretnih da izbjegnu apokaliptični smrtni marš ratova i promašenih politika devedesetih”, obrazložio je svoju odluku glavni urednik portala Dokumentarni.net.

Nakon kratke ceremonije prikazana su dva pobjednička filma, dok je zamjenica glavnog urednika portala Dokumentarni.net Iva Rosandić, kasnije porazgovarala s redateljem Damirom Markovinom, producenticom Vanjom Jambrović te povodom petnaestog rođendana Dokukina KIC – filmskom kritičarkom i voditeljicom kina, Dinom Pokrajac.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X