Van Morrison ‘The Essential’ – Ključne točke divovske karijere

Čangrizavi pjesnik povodom stupanja u digitalno doba objavio je i presjek karijere na dva CD-a.

Van Morrison 'The Essential Van Morrison'
Van Morrison ‘The Essential Van Morrison’

Opće je poznato da je Van Morrison nesnosno težak lik koji svoje fanove neprestano izlaže svakojakim mukama. Dugo su njegove pjesme bile nedostupne na YouTubeu, a neke od ploča su mu odavno van printa (primjerice izvrsni “St. Dominic’s Preview”). U jednom trenutku krenuo je projekt objavljivanja remasteriranih izdanja njegovog kataloga, da bi i tu bilo stalnih problema i kašnjenja i nakon svega dva kruga reizdanja od cijelog projekta se odustalo, a Van je samo slegnuo ramenima i promrljao da mu je svejedno. Album “Moondance” naknadno je, doduše, dobio raskošno izdanje, ali druge stvari ostale su nedostupne. Katalog mu nije bio dostupan ni digitalno, putem iTunes, niti na streaming servisima kao što su Deezer i Spotify. Krajem kolovoza digitalno je odjednom objavljeno 33 Morrisonova albuma, pojavile su se i dugo nedostupne službene snimke na YouTubeu i gunđavi Irac je napokon stupio u vrli novi svijet internetske glazbe.

Povodom tog velikog trenutka, objavljena je i dvostruka kompilacija “The Essential” koja predstavlja presjek bogate pedesetogodišnje karijere novopečenoga viteza. Prvi disk bilježi sve od početaka sa bendom Them (neizbježna “Gloria” i “Here Comes the Night”), preko solo prvijenca “Blowin’ Your Mind” (jednako neizbježna “Brown Eyed Girl” i “Spanish Rose”) i prvog pravog remek-djela i jednog od najboljih albuma svih vremena, “Astral Weeks” (naslovna i “The Way Young Lovers Do”), pa sve do jednog drugog remek-djela “Veedon Fleece” (“Fair Play”), koji označava kraj prve, besprijekorne faze stvaralaštva barda celtic soula, a nakon koga je čak uslijedio i album naslovljen “A Period of Transition”, gdje Van napušta svoj prepoznatljiv prekrasni zvuk i istražuje neke druge tradicije. Najveći dio prvog diska ipak pripao je materijalu sa albuma “Moondance”, čak četiri pjesme plus još jedna, “Caravan”, u živoj verziji s The Bandom sa slavnog koncerta “The Last Waltz”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2SvYt4PE8Bw[/youtube]

Drugi disk prati Morrisonovu karijeru od osamdesetih naovamo. Imao je Van izvrsnih albuma i u toj kasnijoj fazi, pogotovo u početku iste, pa čudi da je album “Into the Music” zastupljen tek jednom pjesmom (“Bright Side of the Road”), a sjajni “Common One” potpuno zaobiđen, dok su prosječni albumi poput “Enlightenment” i “Avalon Sunset” dobili po dvije. Na drugom bi se disku moglo i voditi rasprave o tome bi li određeni albumi bili bolje predstavljeni nekim drugim odabirom pjesama, ali kompilacija kao takva funkcionira i više nego dobro, ugodno teče i otvara apetit za onim što je eventualno propušteno. Cijelu priču zatvara još jedan povratak počecima i albumu “Astal Weeks” živom verzjom pjesme “Sweet Thing” sa koncertnog albuma iz 2009. na kojemu je taj legendarni album odsviran u cjelosti.

“The Essential” je vrijedna kompilacija za sve one koji Vana tek upoznaju, kao i za one koji ga već vole, ali ne dovoljno da se bace na temeljito upoznavanje njegove karijere. Možda ih upravo ona potakne na to, jer propuštaju jednu od najvećih riznica u povijesti rocka. Zagriženi fanovi će i dalje živjeti u nadi da će velebni katalog biti ponovno objavljen u nekim bogatim izdanjima. A već i objavljivanje digitalnih izdanja im predstavlja veliku stvar.

Ocjena 8/10

(Legacy Recordings/Menart, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X