Varšavski Grand Prix ‘Prazniku rada’ Pjera Žalice

Najboljim ukrajinskim filmom proglašena je Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija, koja također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom.

Pjer Žalica (foto: HAVC)

Hrvatska manjinska koprodukcija “Praznik rada” redatelja, scenarista i producenta Pjera Žalice (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić) osvojila je Grand Prix 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Uz to, najboljim ukrajinskim filmom proglašena je Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija, koja također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (koproducentica je Anita Juka, 4Film). Festival se u glavnom gradu Poljske održavao od 14. do 23. listopada.

O Grand Prixu odlučio je međunarodni žiri u sastavu: američka redateljica i producentica Camille Hardman, poljska producentica Ewa Buczynica, kineski producent i scenarist Zhaoyi Zhang, rumunjski redatelj Bogdan George Aptri i slovački filmski novinar i sociolog Ladislav Volko.

Radnja “Praznika rada” prati Armina koji se nakon deset godina života u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. No Fude nema. Susjedi kažu da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo slavi praznik rada, Armin pokušava saznati istinu.

Uloge su u filmu ostvarili Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić i mnogi drugi.

Film su producirali Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić, a koproducenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Labina Mitevska, Jelena Mitrović, Igor Kecman i Ivan Đurović. Praznik rada nastaje u produkciji Udruženja za promociju umjetnosti i kulture FORUM, u koprodukciji s kućama Propeler Film (Hrvatska), Sisters and Brother Mitevski Production (Sjeverna Makedonija), Backroom Production & Baš Čelik Film House (Srbija) i ABA Film (Crna Gora).

“Vizija leptira” najbolji ukrajinski film

“Vizija leptira” ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija proglašena je najboljim filmom 13. Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Naime, zbog ruske invazije Ukrajine, festival se ove godine nije mogao održati u svom matičnom gradu, stoga je nacionalni natjecateljski program prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi.

“Jako sam ponosna na Maxyma i na cijelu našu ekipu. Želim napomenuti da svi iz ekipe imamo puno prijateljica koje trenutno brane Ukrajinu kao vojnikinje i bolničarke. Neke od njih su trenutno u zatočeništvu, stoga je iznimno važno učiniti sve što je u našoj moći da se o njima priča i da se za njih čuje. I zato je naš film jako bitan i vrlo sam sretna što je osvojio nagradu”, rekla je Irina Tsylyk, koja potpisuje scenarij, uz redatelja Maksyma Nakonechnyija.

“Vizija leptira” surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva.

Film je imao svjetsku premijeru u sklopu programa Izvjestan pogled ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, a otad je prikazan na mnoštvu međunarodnih festivala, među kojima je i francuski Međunarodni festival filmova o ratu, na kojem je Vizija leptira osvojila nagradu studentskog žirija te Međunarodni festival mladih filmaša u Saint-Jean-de-Luzu, na kojem se ovjenčao s dvije nagrade (Grand Prix i najbolja glumica – Rita Burkovska).

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

Podsjetimo, mnoštvo se hrvatskih filmova prikazivalo u raznim natjecateljskim programa festivala u Varšavi. Dugometražni prvijenac Dubravke Turić, “Tragovi”, tamo je imao i svjetsku premijeru, kao i kratkometražni igrani film “Dječak” Hrvoja Mabića. Na festivalu se prikazao i višestruko nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića “Sigurno mjesto”, a osim “Praznika rada” i “Vizije leptira”, na festivalu se natjecala još jedna manjinska koprodukcija – “Majka” Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X