Vatra ‘VT’ – bez distorzije i bez valjanog razloga

Vatri nikad nije nedostajalo izdanja. Stoga nije baš najjasnije zašto se diskografski plodan bend odlučio na recikliranje vlastite prošlosti.

Vatra - VT

Nije bilo lako braniti Vatru svih ovih godina. Braniti stadionski rock gard Ivana Dečaka, njegovo koketiranje s EKV-om, njegove medijske suze zbog izgubljenog drugog albuma, njegove distorzirane refrene, pretenciozne stihove i opsesivnu želju za uspjehom. U svemu tome bilo je i zrnce istine, no uglavnom se pretjerivalo, tražila dlaka u jajetu i kritiziralo iz inata. Vatra je ustrajala u svojoj misiji, a i ovaj novinar je ustrajao u obrani Dečaka, jer je u njemu cijelo to vrijeme vidio još nenapisanu „veliku“ pjesmu, onu koja će konačno pomiriti kritiku, publiku i bend. Nakon šest albuma ispalo je da je takva odavno skladana; skrivena je na zadnjoj poziciji njihovog debitantskog uratka iz 1999. i nazvana je „Vrati se“. Bilo je dovoljno prstom uprijeti u nju i Vatra bi bila obranjena.

EP „VT“ odlučio je izbiti i taj argument iz ruku ovog neslužbenog odvjetnika Vatre. „VT“ donosi pet prearanžiranih Vatrinih hitova i jedan remiks, sa „Vrati se“ ovoga puta na A1 poziciji. Skraćena za gotovo dvije minute, utišana, lišena nepatvorene tinejdžerske emocije koja ih je i dovela na njihov prvi veliki koncert, „Zagreb gori 2000“ na Šalati s Rundekom, Majkama, TBF-om i Partibrejkerskima. Nedodirljive svetinje ne postoje, pogotovo ne u rock and rollu, no za studijsko prčkanje po „Vrati se“, pod izlikom uvježbavanja novog basiste, teško se može naći dobar razlog.

Prvi singl kojega je Vatra ikad objavila „Bilo je dobro dok je trajalo“, također je ponovljen na „VT-u“, a razlozi tomu još su manje jasni – uz minimalne aranžmanske ulete, pjesma je ostala gotovo nepromijenjena. Što je dobro, budući da se radi o odličnoj baladi. Pitanje je samo, naravno, čemu onda to? Ah da, uvježbavanje novog člana. Takvom logikom, Dubravko Ivaniš bio bi svjetski rekorder po broju objavljenih EP-ova. Isto tako, „Gorim“, „Tebi u lice“ i „00:50“, osim što su tiše, smirenije i sporije, ne nude neku krucijalnu i kreativnu promjenu u odnosu na originale.

Unplugged koji to nije završava, svemiru hvala, s neobičnim, razrađenim i zanimljivim remiksom „Tremola“. Jezične i instrumentalne eskapade ovog dueta s Urbanom izvukle su donekle dojam o ovom EP-ju, no i dalje stoji konstatacija da ovo izdanje ničemu ne služi, ma koliko god se fanovi uvjerili da se Tomislav Šušak sa svojim basom prirodno uklopio u bend. „Tremolo“ se odužio na preko osam minuta, dvostruko duže od izvornika. I neka je, ova francusko-hrvatska obrada je zbilja izvanserijska. Idealna, međutim, za kakav bonus track.

Iako je „VT“ potpuno nepotreban uradak u danas već bogatoj diskografiji virovitičkog benda, ovaj će recenzent i dalje ustrajati na volonterskoj obrani Vatre. Osim što u Ivanu Dečaku još uvijek prepoznajem nenapisanu „veliku“ pjesmu, veže nas i uporno, pa i dječački naivno vjerovanje da se u rock and roll ipak isplati ulagati. Pa kako je i s ove strane nišana bilo nepotrebnih i promašenih tekstova, zažmirit ćemo na „VT“ i praviti se da se ništa nije dogodilo.

Ocjena: 5/10

(Dallas Records, 2013)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X