Veja ‘Dolina mlinova’ – samo onaj nije plaka ki je Anku zakla

Da je Nick Cave onomad čuo ‘Anku’, sva je zgoda da bi se ta ovdašnja narodna našla na njegovoj zbirci ‘Murder Ballads’ (1996).

Veja 'Dolina mlinova'
Veja ‘Dolina mlinova’

Naravno, riječ je o hipotezi, no skladba jezivoga teksta i ugođaja zastrašuje poput kakvog gadnog filma strave ili grozovite istinite priče, a ovo posljednje, mnijemo, i jest. „Pošla Anka u šumu… za njon gredu tri žandara… treći nosi sablju tanku da zakolje Anku…“ Brrrr! Istarska ili ne – vele, Bože mili, da se ne tako davno nalazila i u osnovnoškolskim čitankama – morbidna je balada najupečatljiviji komad s debitantskog albuma pazinskog kvinteta Veja, prošle godine nominiranog za Porina u kategoriji etno albuma. Francuski je specijalizirani časopis Trade Magazine uvrstio „Dolinu mlinova“ među deset najboljih albuma glazbe svijeta objavljenih u 2014., a Vejine su se izvedbe, kao i oni sami, našli i u drugoj sezoni hrvatske kriminalističke dramske serije „Počivali u miru“. Sastav s uspjehom gostuje i na inozemnim festivalima.

Kako sami kažu, momci na moderan način istražuju i izvode tradicijsku glazbu istarskog poluotoka. Moderno u ovom slučaju znači kombiniranje istarskih tradicijskih glazbala kao što su mih, harmonika i tambura s neistarskim i(li) ondje netradicijskima kao što su cajon, udu, gajde, bas i gitara te glađenje onih izbojaka istarske ljestvice što se opiru uhuugodnoj melodičnosti i sobom nose prepoznatljivu dozu iritantnosti. Umjerenom dozom djeljanja u smjeru, uvjetno rečeno, popa, istarski se melos prilagođava slušalačkim standardima široke publike. Piljenje nije ukinuto, no svedeno je u okvire opće prihvatljivosti. Prilagođeno, ali ne i anestetizirano. Bez krosoverizacije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PAIXeezEPEU[/youtube]

Netaknuta, bit će, ljepota, ostade u tekstovima, smišljenima na privlačnim istarskim narječjima, s tematskom raznolikošću i poetskom inventivnošću do kakvih dolazi malo koji autor. Ne treba čuditi, jer kroz desetljeća se, ako ne i stoljeća, održalo najbolje iz pjesničkih vrela najdarovitijih pučkih poeta, i to više njih. Krasne su neljubavne teme „Črni orko“ o mitskom stvoru koji kažnjava pijance, na svoj grozoviti način već spomenuta „Anka“ te dječja brojalica „Biži, biži, maglina“, a ljubavne sagledavaju problematiku iz osobenih kutova i gdjekad, primjerice u „Jene mi noći“ ili „Mila moja“ situaciju i(li) osjećaj oslikavaju savršenom konciznošću nekoliko stihova.

Netko bi mogao zamjeriti da su pjesme, općenito uzevši, možda malo predugačke i donekle monotone te se pitati čemu zatupljivati paračku oštricu istrijane. No vjernost srži djela, topao, organski zvuk u glazbenoj produkciji Marijana Jelenića te činjenica da Veja jest doprla do šire publike, pokazuju da je strategija sastava, nezadrtih čuvara baštine, dobro usmjerena.

Privlačnosti cjeline doprinosi i likovno oblikovanje ovitka, rad Ivana Babića, s osobito šarmantnim stiliziranim crtežima glazbala.

Ocjena: 8/10

(Vejamusic, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X