Velimir Grgić ‘Najveća K-Pop enciklopedija na svijetu’ – bizarni svemir korejskog glazbenog fenomena

Korejska glazba sve ozbiljnije prodire i na naše tržište, a Grgićeva knjiga na pitak i zabavan način svima nama manje upućenima može otkriti o čemu je točno riječ kad su u pitanju sile koje pokreću ovaj golemi svjetski fenomen.

Velimir Grgić ‘Najveća K-Pop enciklopedija na svijetu’

Za sve koji imaju želju upoznati se sa bizarnim svemirom korejskog glazbenog fenomena koji zgrće milijarde i milijarde dolara naš najveći stručnjak za popularnu kulturu Dalekoga istoka, Velimir Grgić, u izdanju Media Bara priredio je knjigu namijenjenu upravo tome, a koja se i u svom nazivu predstavlja kao najizdašnija enciklopedija na svijetu posvećena toj tematici.

“Najveća K-Pop enciklopedija na svijetu” počinje uvodnim tekstom u kojemu nas Grgić upoznaje s povijesnom genezom žanra K-Popa kroz tri do pet generacija, ovisno o tumačenju, koje sežu od početka devedesetih i traju do današnjega dana. Saznat ćemo i ponešto o vojničkom načinu obuke koje izdavačke kuće nameću potencijalnim zvijezdama, odnosno “idolima” u razvoju i održavanju njihovih često kratkih ali financijski izrazito unosnih karijera, kao i nevjerojatne uvjete preživljavanja u ovoj izrazito natjecateljskoj grani industrije koja pozamašno puni državni proračun Južne Koreje.

“Prvo pravilo K-Popa kao da glasi: zakompliciraj sve što se da zakomplicirati”, piše Grgić u uvodu i doista, tko god nije detaljnije pratio razvoj ove scene vrlo će se lako izgubiti u akronimima imena ovih sastava koji često dolaze iz ponekad vrlo upitnih načina korištenja engleskog jezika (“većina idola nosi imena nalik na bankomate, kombinacije za sef ili passworde za e-mail”, stoji u knjizi). Još je urnebesnije kada bendovi s relativno normalnim imenima imaju osjećaj potrebe predstaviti svoje nazive kao da stoje za nešto: upoznajte tako TRAX (Typhoon of the Rose Attack on X-Mas), TOUCH (True Original Undeniable Charismatic Homme), NU’EST (New Establishment Style Tempo) ili “apsolutnog rekordera” TEEN TOP (Teenager Emoboy Emotion Next generation Talent Object Praise). Na ovo možemo odgovoriti samo još jednim akronimom – WTF?!

Ove i slične podatke naći ćete u poglavljima o najluđim akronimima boy i girl bendova, a i ostatak knjige koncipiran je kao zbir raznovrsnih lista izvođača, festivala, trendova i rekordera, ali i bizarnijih fenomena poput seks skandala, pijanih vozača, školskih nasilnika i slučajeva psihofizičkog zlostavljanja. Budući da je cijela enciklopedija na taj način fragmentirana, možete je čitati preskačući pojedine dijelove ili linearno, provjereno funkcioniraju oba pristupa. Grgićev stil je lak i precizan, kao stvoren za citiranje, a tekst je na šest mjesta prekinut s po nekoliko stranica s fotografijama u boji koje će vam vizualno dočarati pojedine aktere o kojima čitate.

K-Pop enciklopedija više je neka vrsta šarenog i zabavnog leksikona iz kojega štošta možete naučiti nego “enciklopedija per se”. Riječ je o Grgićevoj četrnaestoj knjizi, a dosadašnji opus uvelike mu je prošaran temama vezanim za nama još uvijek prilično nepoznatu i uvelike stranu pop kulturu Istoče Azije. Ako navedemo naslove samo nekih od njegovih djela s ovoga područja – “Jegulje, grah, bukkake” (2005.), “Katane, lignja, bradavice” (2006.), “Harakiri, jaje, amputacije” (2009.) – bit će vam jasno da je K-Pop, koliko god šašav, daleko od najbizarnijih tema o kojima je ovaj autor pisao, ali nakon “Vodiča kroz korejsku kinematografiju” bilo je neizbježno da i tamošnju glazbu klasificira i ukoriči te na taj način približi domaćoj publici.

Korejska glazba sve ozbiljnije prodire i na naše tržište pa tako bendovi poput, primjerice, BTS, EXO ili Blackpink unovačuju sve više (pred)tinejdžerske publike u redove svojih fanova, a Grgićeva knjiga na pitak i zabavan način svima nama manje upućenima može otkriti o čemu je točno riječ kad su u pitanju sile koje pokreću ovaj golemi svjetski fenomen. Ako sami niste skloni tom tipu glazbe, “Enciklopedija” tu neće mnogo promijeniti, ali u svakom slučaju može vam otkriti način da opipate puls jednog svemira koji igra po sasvim drugačijim pravilima od onoga na koji ste naučeni u svom dosadašnjem zapadnjačkom iskustvu.

(MB Books, 276 str., meki uvez, siječanj 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X