Venom Inc. u Tvornici – niti sjena Cronosovog Venoma

Jedna verzija nekadašnjeg progresivnog heavy metal sastava Venom sinoć je nastupila u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Venom Inc. u Tvornici (Foto: Roberto Pavić)

Namjerno je naglasak na ‘jednoj verziji’, tj. gitaristu Jeffreyja “Mantas” Dunna i bubnjaru Anthonyju “Abaddon” Brayu, jer ipak je u priči o Venomu ključna figura Conrad “Cronos” Lant koji je zaštitio ime Venom i dalje je njegov je lider. To možda najbolje ilustrira razdor između njega i Mantasa i Abaddona koji su također željni svog dijela slave pod egidom grupe. Istome su dodali nemaštoviti nastavak ‘Inc’ i ponovno zajedno sa  (starom) zamjenom Tonyjem Dolanom (on je u periodu od 1988. do 1992. došao na Lantovo mjesto i de facto bio pjevač i basist u najlošijoj fazi grupe kad joj je čak i tadašnji izdavač Music For Nation odbio objavljivati albume jer se više nisu prodavali), odlučili uzeti ‘dio kolača’ kao Venom Inc.

Tony Dolan (Foto: Roberto Pavić)

Na valu te originatorske nostalgije, Venom Inc. došli su i u Zagreb u sklopu svoje „Classic Metal“ turneje, a oko 400 posjetitelja okupilo se u pregrađenom Velikom pogonu Tvornice vidjeti i čuti tu verziju benda koji je odavno upisan kao ‘glavni krivac’ za black metal, tj. bend koji je u začetku ere thrash metala inspirirao legendarne glavne aktere scene iz Bay areae, u prvom redu Metallicu i Slayer.

Venom Inc. su koncert otvorili s „Prime Evil“, dakle pjesmom s Dolanovog prvog albuma u grupi, tj. trenutka kad su stvari 1989. krenule nizbrdo, a nastavili s „Die Hard“ i „Don’t Burn The Witch“. Pjevač i basist Tony Dolan pokazao je da nažalost nema Cronosovu karizmu. Previše je koketirao s publikom, ponavljao između pjesama, do sada, bezbroj puta izgovorene stare fraze u kojima je bio više karikaturalan nego što je uvlačio prisutne u neki mračni okultizam. Te fore su palile prije 20-30 godina, ali danas su i više nego deplasirane. U neku ruku moglo se uživo vidjeti zašto su stvari s početkom 1990-ih otišle dovraga za tu grupu.

Vader u Tvornici (Foto: Roberto Pavić)

Mantas je pak bio još više izvan vremena, bio je u pozama kakve su nekad imali gitaristi hair metal bendova. Dakle kompletna slika bila je izlet u prošlost, u neku međufazu između novog vala britanskog heavy metala i početaka thrash metala, tada još znanog i kao speed metal. U stvari je nevjerojatno je da je Venom Inc. tolika  okamina – muzejski primjerak nečega što je čak i za ovu priliku trebalo dobrano brusiti. I Cronos bi se samo nasmijao da ih je vidio. Malo je toga tu uopće imalo veze s originalnim Venomom. Venom Inc. više je nemaštoviti Venom cover bend. Bilo je to debelo jasno nakon svega viđenog.

Divine Chaos u Tvornici (Foto: Roberto Pavić)

Završnica je očekivano pripala pjesmama „Black Metal“, „Countes Bathory“ i „Witching Hour“ nakon što Mantas nije propustio priliku reći publici kako je prije 35 godina napisao pjesmu koja je „kako drugi kažu“ unijela veliku podžanrovsku promjenu.

Kao krajnji ishod dovoljno je reći da su predgrupe, poljski deathmetalci Vader i britanski Divine Chaos, pružili više uzbuđenja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X