Viet Cong u Močvari – moćne kanonade kanadskih post rokera

Kanadska četvorka Viet Cong upečatljivo se predstavila zagrebačkoj publici u subotu u Močvari.

Viet Cong u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Sasvim je dovoljno provokativno kad se rock bend nazove po Fronti nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama. Kandski bend iz Calgarija upravo je to učinio, a kad sam nakon zagrebačkog koncerta upitao pjevača i basistu Matta Flegala kako je došlo do imena benda, samo mi je kratko odgovorio: “Jer se boljeg nismo mogli sjetiti.”

Viet Cong je mladi bend, osnovan 2012. godine, a zanimljivo je da je svoj prvi EP objavio na kaseti, te ga shodno tome i nazvao “Cassette”, vjerojatno jer se boljeg naziva članovi benda nisu mogli sjetiti. Ove godine su objavili debi album, nazvan jednostavno “Viet Cong”, pokupili dobre kritike na Metacriticu i krenuli na koncertno predstavljanje europskoj publici. Zahvaljujući Mati Škugoru i Žednom uhu na turneji su zasvirali i u Zagrebu, u Močvari.

Može se reći da je zagrebačka publika pokazala jako dobar interes, obzirom da se u Močvari okupilo sigurno preko 200 posjetitelja. Viet Cong su bili toplo dočekani, koncertno su zakuhali, a sami su prokuhali od vrućine, jer su priznali da im je upravo Zagreb bio najtopliji grad u kojem su do sada svirali, a time i pozornica Močvare prava talionica.

Sam početak koncerta imao je jako dobru uzlaznu putanju, a ovi post rokeri dali su naslutiti da imaju jasno definirani zvuk unutar kojeg je prepoznatljivosti najviše doprinjela dvanaesterožična električna gitara Scotta Munroa u pjesmama “Thorw It Away” i “Unconscious Melody”. Kao da su na trenutak transcedentno okrznuli The Doors. Sredina koncerta donijela je lagani pad tenzija, ali je zato kraj bio impresivan. Pjesma “Death” u završnici bila je prolongirana zajedničkim ritmičkim udarcima cijelog benda. Viet Cong kao da je ispaljivao topovske kanonade ne dozvoljavajući da pjesma završi, zatim iznenada implementirajući u nju novu melodiju, da bi se potom vratili istom ‘nabijajućem’ završetku koji je donio i katarzu u bučnoj pozitivnoj reakciji publike.

Vijetkongovci su time otvorili i novu koncertnu sezonu Močvare, gdje će u srijedu zatutnjati Jon Spencer Blues Explosion. Čeka nas vrući završetak ljeta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X