‘Hitman: Agent 47’ – promašaj dostojan promjene naslova u ‘Missman’

Vrijeme potrošeno na gledanje filmova nikada nije uzalud potrošeno vrijeme. Osim ako se radi o filmu ‘Hitman: Agent 47’. U tom slučaju se možete komotno oprostiti od sat i pol života zbog kojih ćete jednog dana žaliti.

'Hitman: Agent 47'
‘Hitman: Agent 47’

Iako nisam neki veliki fan igri iz “Hitman” serijala (igrao sam ih, ali čisto iz dosade), a pogotovo istoimene ekranizacije iz 2007. godine s Timothyem Olyphantom u ulozi naslovnog ‘junaka’, iz nekog sam neobjašnjivog razloga mislio kako “Hitman: Agent 47” neće biti loš film ili bolje rečeno, neće biti TOLIKO loš kako svi govore. Istina, režirao ga je totalni anonimus Aleksander Bach, glavnu ulogu ima poprilično nepoznati Rupert Friend, a sve zajedno košta svega 35 milijuna dolara što je, s obzirom na hrpu efekata, poprilično mala lova, ali svejedno… filing mi je govorio kako se iz ovoga ipak na kraju može izroditi nešto barem solidno! Ne, ne može.

U središtu priče je “Agent 47 (Rupert Friend)”, genetski modificirani supervojnik i pripadnik tajne organizacije koja se bori protiv Syndicatea (čim se tvrtka u filmu zove Syndicate nešto, nešto, znaš kako se radi o negativcima) čiji je cilj oživljavanje eksperimentalnog programa koji je i stvorio Agenta 47 te njemu slične elitne ubojice. Kako bi došli do tvorca tog projekta Litvenka (Ciarán Hinds) moraju prvo doći do njegove kćeri Katie (Hannah Ware) te usput preživjeti 2-3 očita obrata u priči, hrpu loše retorike i seljačkog dijaloga te jeftino povezivanje svih odvezanih krajeva u klupko besmisla koje bih vam najradije spoilao, ali eto… prepuštam taj „užitak“ vama!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=alQlJDRnQkE[/youtube]

“Hitman: Agent 47” je loš iz dva razloga, koji se mogu svesti na zajednički nazivnik: jeftina produkcija. Kako je film koji bi inače trebao koštati barem 100 milijuna dolara koštao samo 35 milijuna dolara, morali su se vršiti neki ustupci što na kraju dovodi do zanimljivih, ali iznimno prvoloptaških i neatraktivnih lokacija i groznih specijalnih efekata. Očigledno nije bilo love niti za poštene scenariste, pa je priča nekakva mješavina onoga iz igri i najgore moguće radne verzije jednog od “Resident Evil” filmova koja pokušava iznenaditi nekim mudrim rješenjima i obratima, ali ne uspijevaju isfurati ništa od toga. Sve je isforsirano i tisuću puta viđeno, dijalozi su toliko loši da se vrlo lako može dobiti oštećenje očiju od silnog kolutanja istima, a ritam isprekidan nepotrebnim i nezanimljivim detaljima koji samo zagađuju ionako banalnu glavnu temu.

Ekipa koja glumi je solidna, a čak su na neku foru uspjeli dovući i Zacharya Quintoa, što je bio očiti i promašeni pokušaj stvaranja pozitivnog buzza. Nije pomoglo, već štoviše… gledati Spocka dok izgovara te „lijevom nogom u pijanom polusnu nažvrljane“ rečenice dijaloga uz apsolutno minimalni potrebni trud samo dodatno iritira, što je još dobro dok on i Rupert Friend ne krenu u scene fajta. Kratki rezovi, očito korištenje dublera i ubacivanje CG likova nikako ne funkcioniraju pa tako i akcija izgleda dosadno i nezanimljivo. Svakako još jedan promašaj, koji nije uspjelo spasiti niti nekoliko zanimljivih vizualnih rješenja Aleksandera Bacha, redatelja kojeg ne moram niti istraživati da bih znao kako dolazi iz svijeta reklama i/ili video spotova. Ipak, za ovu ligu treba malo više znanja i umijeća, pogotovo za prepoznavanje lošeg scenarija i izvlačenje maksimuma iz onoga čime raspolažeš…

Ocjena: 3/10

(Twentieth Century Fox Film Corporation, TSG Entertainment, Infinite Frameworks Studios; 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X