Vijay Iyer Trio na JAZZG-u – sto minuta oluja i zatišja

Na prvoj večeri zagrebačkog jazz festivala trio predvođen pijanistom Vijayjem Iyerom predstavio je glazbu sa svog ovogodišnjeg studijskog albuma ‘Uneasy’.

Vijay Iyer Trio na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Nakon što prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije održan, Zagreb Jazz Festival, ili skraćeno Jazzg, vratio se sinoć u svom 12. izdanju koncertom u maloj dvorani Linsinskog koji je održao Vijay Iyer Trio. Iyer je njujorški pijanist, sin tamilskih imigranata kojeg zagrebačka publika poznaje i štuje od njegovog pojavljivanja na prethodnom izdanju ovog festivala kad je s njim u Muzičkoj akademiji nastupio trubač Wadada Leo Smith. Ovaj put Iyer se vratio s vlastitim triom koji osim njega čini par jednako sjajnih mlađih glazbenika, kontrabasistica Linda May Han Oh i bubnjar Tyshawn Sorey.

Vijay Iyer Trio na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Trio je u ovoj formaciji na proljeće objavio album “Uneasy” koji su sinoć Zagrebu predstavili na drugom koncertu svoje turneje. Ima nešto posebno privlačno u nastupima u ranoj fazi turneja, pogotovo kad je riječ o jazz glazbenicima, jer odaju dojam da su sve ideje još uvijek na stolu i sloboda njihove primjene još je u punom jeku. U kasnijim nastupima izvedba se može rutinom izglačati do savršenstva, no upravo prvi koncerti su ti u kojima možemo čuti najviše varijacija. Vijay i njegovi suborci sinoć su to demonstrirali u stotinu minuta nastupa (uključujući i bis) dok je glazba s njihovog studijskog izdanja nepredvidivom dinamikom plovila poput oluje prekidane povremenim zatišjima.

Vijay Iyer Trio na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Iako je Iyer imenom s pravom istaknut kao nositelj trija budući da i autorski potpisuje najveći dio materijala koji smo čuli, jednako su bitne karike i Australka Oh kao jedna od najcjenjenijih jazz kontrabasistica današnjice te Sorey koji je poput Iyera primio priznaje zaklade MacArthur, tzv. “nagradu za genija”, kao jedan od mlađih izvođača koje je dopala ta čast koju inače primaju velikani na kraju dugačkih i slavnih karijera. Sinoć se možda upravo Tyshawn pokazao kao duša ovog trija dok je poput kipa nasmiješenog Bude sjedio iza vrlo bazičnog bubnja (snare, kick i tri činele) i naoko minimalnim pokretima ispaljivao kompleksne ritmičke obrasce preko kojih su Vijay i Linda improvizacijski odmatali svoja klupka ideja.

Vijay Iyer Trio na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

“Uneasy” je pojam koji na engleskom označava ono što mi nazivamo nelagodom, a premda bez sumnje vrlo dobro opisuje duh vremena u kojem je ova glazba nastala, od nesigurnosti prouzrokovane širenjem virusa do političke nestabilnosti u svijetu, muziciranje ovog trija nije nimalo nelagodno. Njihova sloboda zadivljuje, kao i sposobnost da kompleksne stvari prezentiraju s lakoćom i zaigranošću, a možda nas ostavlja i sa željom da ih doživimo još jednom u nekom možda manje formalnom okruženju od onog u Lisinskom.

Vijay Iyer Trio na JAZZG-u (Foto: Davor Hrvoj)

Jazzg se nastavlja koncertima pjevača Kurta Ellinga u nedjelju u velikoj dvorani te francuskog pijansta Dana Tepfera ponovno u maloj. Vremena su nesigurna, pa bi bilo šteta propustiti nastupe svjetskih zvijezda dok još postoji prilika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X