Vinili: Benchwarmers ‘Define Success’ i (The) Lesser Men ‘Vacation Freeze’

Osam mjeseci nakon što je na vinilu objavljen hvaljeni istoimeni album The Marshmallow Notebooks za istu nezavisnu etiketu Noisy Night, koju je pokrenuo Matija Habijanec kako bi prvenstveno ugodio svom audiofilskom hiru, a potom svima ostalima, objavljena su i druga dva dugosvirajuća uratka na vinilima; prošlogodišnji ‘Define Success’ grupe Benchwarmers i ovogodišnji debi „Vacation Freeze“ indie rock trija (The) Lesser Men.

Benchwarmers - Define Success
Benchwarmers – Define Success

Beskompromisni i puritanski glazbeni sluh i njuh Matije Habijanca ujedno je i najbolja formula za razvijanje Noisy Night etikete, u smislu da se postepeno izgradi odnos povjerenja s glazbenim konzumentima jer i u slučaju Benchwarmersa i (The) Lesser Mena nema promašaja, baš kao i s njegovim autorskim The Marshmallow Notebooksom.

Produkcijski gledano oba benda su slagali zvučnu sliku za vinil – šarmantno nepoliranu, gotovo šuškavu da se na prvo slušanje pomisli kako je u pitanju znatno starija, a ne upravo otisnuta ploča, s tim što su Benchwarmersi otišli korak dalje u postizanju željenje audio kvalitete jer je cijeli „Define Success“ otisnut na 45, umjesto uobičajenih 33 okretaja u minuti. Jedini propust je u tome što o nisu dali nikakvu informaciju o tom potezu na omotu pa ostaje nada da će slučajni slušatelji-namjernici to skužiti, u suprotnom će pomisliti da je riječ o nekim post punk klonovima Joy Divisiona.

Iako je o Benchwarmersima više-manje sve rečeno prošle godine, nije za zgorega spomenuti kako je ta četvorka koju čine Vatroslav Miloš, Tomislav Žilić , Blake Loftis i Jakov Sinovčić-Perković, poput električnog blizanca The Marshmallow Notebooksa, stoga ne čude i koncertna ‘prelijevanja’ ta dva projekta u kojem (ne)začuđujući fluid imaju međusobno, bez obzira o čijim pjesmama se radilo. To je sskusno i prekaljeno društvo. Možda Benchwarmers odaju onaj romantičarski duh prvotnog indie pop rocka ranih Lemonheadsa, no sve je tu izbalansirano kako treba, čak i vokali Miloša i Žilića koji su u drugom planu kao da oslikavaju neku dječačku sramežljivost koja prati formativne godine, no kad na red dođe „Sweet Sunshine“ vokalna kvaliteta jednostavno izbija iz zvučnika. Najljepši segment albuma upravo je taj nevjerojatan moment sačuvane mladalačke čistoće kojom se ulazi u glazbu, a opet sve je protkano iskustvom koje nije dozvolilo egu da se razmaše u krivom smjeru.

(The) Lesser Men 'Vacation Freeze'
(The) Lesser Men ‘Vacation Freeze’

(The) Lesser Men (LesserManBasic – vokal i gitara, Denis – bas gitara i Branac – bubnjevi) također je ‘ista’ Matijina škvadra koja se kalila u Mutual Of Omaha, Casual Elvis i The Moody Brooders, a prvijenac “Vacation Freeze” doživjeli su uistinu na visini zadatka, očigledno ozbiljno shvaćajući visoko podignutu letvicu kvalitete u labelu od strane Habijanca i Benchwarmersa. Osobno su mi bolje legli od potonjih jer više grizu, ne boje se razmahati (što je posebice uočljivo u izvrsnima „Fantastic Accident“ i „With A Smile“ smještenima na strateškim točkama zatvaranja A i B strane, kojima kao da vas neočekivano dugo i sporo počinju probadati oštricama u trenutku kad pomislite da je dvije i pol minute tečnog indie rocka njihov vrhunac. No ni u tih ‘dvije i pol’ minute ostalih pjesama nema pozeraja, ozbiljni su i posvećeni tome… Ima neka crta ozbiljnosti kakvu imaju The Bambi Molesters (riječ je o stavu, a ne zvuku, da ne bi bilo krivih primisli) i svakako su jedan od boljih ovdašnjih bendova kad je izričaj na engleskom u pitanju (već zamišljam Matiju kako svima koji misle objaviti za njega sjedi za vratom u studiju i sluša engleski izgovor). A opet osjetno je da su pjesme (The) Lesser Mena puno svježije od onih Benchwarmersa od kojih su neke (poput prije spomenute „Sweet Sunshine“) naslijeđe prethodnih bendova i projekata (što im naravno ne umanjuje značaj). Teže je kad ne postoji ništa što je prethodno odležalo.

Kao zaključak nameće se da je ono što je prijeko potrebno svima s Noisy Night etikete dobar promotorski tim. Bilo bi šteta da tolika količina dobre glazbe ne dođe do šireg kruga slušatelja, jer na sceni ima i manje kvalitetnih koji privlače puno veću pozornost. Možda je vrijeme da se definira uspjeh.

Ocjene vinilnih izdanja:

Benchwarmers „Define Success“: 8/10
(The) Lesser Men „Vacation Freeze“: 9/10

(Noisy Night, 2014.)

PS: Naknadnim detaljnim pregledom unutrašnjosti omota albuma Benchwarmersa pronađene su upute i obavijest da je album na 45 okr/min i uobičajene zabilješke otisnute na paus papiru manjeg formata 🙂

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X