Violent Femmes ‘2 Mics & The Truth: Unplugged & Unhinged In America’ – koncert za gitaru, bas i roštilj

Na ovom dvostrukom LP-ju uskrsle legende iz Milwaukeeja, Violent Femmes, putuju po radijskim postajama s gitarama, roštiljem, mikrofonima i istinom promovirajući novi materijal uz najveće hitove i pokoje iznenađenje.

Violent Femmes "2 Mics and the Truth"
Violent Femmes “2 Mics & the Truth”

Nakon što su se vratili na scenu nakon više od desetljeća i pol izbivanja vrlo dobrim albumom “We Can Do Anything”, Violent Femmes su odlučili novi materjal promovirati na gostovanjima na radijskim postojama, gdje bi uglavnom u tročlanoj akustičnoj postavi – gitara, bas i roštilj (!) – svirali nasumične pjesme iz cijele tridesetpetogodišnje karijere. Snimke tih radijskih nastupa objavljene su sada kao neobičan live album naslovljen “2 Mics & The Truth: Unplugged & Unhinged In America”. Na njemu su se našli, naravno, najveći hitovi iz prošlosti, kao što su nezaobilazna “Blister in the Sun” ili “Add It Up”, kao i brojne pjesme s najnovijeg albuma i EP-ja “Happy New Year” koji mu je prethodio (verzija “Love Love Love Love Love” s KCMP-a je posebno lijepa).

Osim, dakle, očekivanih mjesta, Gordon Gano i dečki su na radijskoj turneji okupljenima ispunjavali i glazbene želje, što je rezultiralo i nekim manje očekivanim pjesmama na ovoj ploči. Prije nego li izvedu “Ugly”, dečki će priznati da tu pjesmu nisu svirali desetljećima, a za “Untrue Love” s novog albuma reći će kako su je izveli samo jednom u životu i to kad je snimljena. Osim toga među čak 25 pjesama ovog albuma formata duplog LP-ja u trajanju od devedesetak minuta naći će se svega od favorita fanova kao što su “Country Death Song” i “No Killing”, pa dosasvim nepoznatih pjesama kao što su “Run With It” ili B-side posljednjeg sngla, “You Move Me”.

Radijskim svirkama možda nedostaje intenziteta pravih koncerata i dispcipline studijskih albuma, ali Violent Femmes su spravom zaključili da u tom formatu mogu funkcionirati bolje nego većina drugih bendova. Komunikacija, ona s publikom kao i međusobna, pokazuje da s godinama nisu izgubili svoj slavni smisao za humor, pa tako u jednom razgovoru dolaze do zaključka kako ni Gordon ni basist Brian Ritchie nemaju fizički primjerak svog novog albuma. Ritchiejeva akustična bas gitara je i dalje kičma njihova zvuka, a udaraljkaš John Sparrow iz pjesme u pjesmu otkriva što se može odsvirati na grillu marke Weber.

Na “2 Mics & The Truth” Violent Femmes plastično dokazuju da u sebi imaju još one energije i drčnosti zbog koje smo ih zavoljeli, a isto tako i da se njihove najnovije pjesme mogu savršeno sljubiti s dosadašnjim najvećim hitovima. To se možda najbolje vidi na primjeru singla “Memories”, te još više u slučaju jedne od naljepših balada Femmesa uopće, “What You Really Mean”, čija je autorica Gordonova sestra Cynthia Gayneau, a koja se nalazi na kraju ovoga albuma, ostavljajući slušatelja unatoč podužem trajanju, u želji za još jednom dozom.

Ocjena: 8/10

[PIAS], 2017.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X