Violent Femmes ‘2 Mics & The Truth: Unplugged & Unhinged In America’ – koncert za gitaru, bas i roštilj

Na ovom dvostrukom LP-ju uskrsle legende iz Milwaukeeja, Violent Femmes, putuju po radijskim postajama s gitarama, roštiljem, mikrofonima i istinom promovirajući novi materijal uz najveće hitove i pokoje iznenađenje.

Violent Femmes "2 Mics and the Truth"
Violent Femmes “2 Mics & the Truth”

Nakon što su se vratili na scenu nakon više od desetljeća i pol izbivanja vrlo dobrim albumom “We Can Do Anything”, Violent Femmes su odlučili novi materjal promovirati na gostovanjima na radijskim postojama, gdje bi uglavnom u tročlanoj akustičnoj postavi – gitara, bas i roštilj (!) – svirali nasumične pjesme iz cijele tridesetpetogodišnje karijere. Snimke tih radijskih nastupa objavljene su sada kao neobičan live album naslovljen “2 Mics & The Truth: Unplugged & Unhinged In America”. Na njemu su se našli, naravno, najveći hitovi iz prošlosti, kao što su nezaobilazna “Blister in the Sun” ili “Add It Up”, kao i brojne pjesme s najnovijeg albuma i EP-ja “Happy New Year” koji mu je prethodio (verzija “Love Love Love Love Love” s KCMP-a je posebno lijepa).

Osim, dakle, očekivanih mjesta, Gordon Gano i dečki su na radijskoj turneji okupljenima ispunjavali i glazbene želje, što je rezultiralo i nekim manje očekivanim pjesmama na ovoj ploči. Prije nego li izvedu “Ugly”, dečki će priznati da tu pjesmu nisu svirali desetljećima, a za “Untrue Love” s novog albuma reći će kako su je izveli samo jednom u životu i to kad je snimljena. Osim toga među čak 25 pjesama ovog albuma formata duplog LP-ja u trajanju od devedesetak minuta naći će se svega od favorita fanova kao što su “Country Death Song” i “No Killing”, pa dosasvim nepoznatih pjesama kao što su “Run With It” ili B-side posljednjeg sngla, “You Move Me”.

Radijskim svirkama možda nedostaje intenziteta pravih koncerata i dispcipline studijskih albuma, ali Violent Femmes su spravom zaključili da u tom formatu mogu funkcionirati bolje nego većina drugih bendova. Komunikacija, ona s publikom kao i međusobna, pokazuje da s godinama nisu izgubili svoj slavni smisao za humor, pa tako u jednom razgovoru dolaze do zaključka kako ni Gordon ni basist Brian Ritchie nemaju fizički primjerak svog novog albuma. Ritchiejeva akustična bas gitara je i dalje kičma njihova zvuka, a udaraljkaš John Sparrow iz pjesme u pjesmu otkriva što se može odsvirati na grillu marke Weber.

Na “2 Mics & The Truth” Violent Femmes plastično dokazuju da u sebi imaju još one energije i drčnosti zbog koje smo ih zavoljeli, a isto tako i da se njihove najnovije pjesme mogu savršeno sljubiti s dosadašnjim najvećim hitovima. To se možda najbolje vidi na primjeru singla “Memories”, te još više u slučaju jedne od naljepših balada Femmesa uopće, “What You Really Mean”, čija je autorica Gordonova sestra Cynthia Gayneau, a koja se nalazi na kraju ovoga albuma, ostavljajući slušatelja unatoč podužem trajanju, u želji za još jednom dozom.

Ocjena: 8/10

[PIAS], 2017.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X