Viško kulturno ljeto – 60 dana dobre zabave

Ovogodišnji program Viškog kulturnog ljeta promovira Vis na način koji mu jedino i pristaje – kao vrhunsku destinaciju kulturnog turizma: tijekom šesdeset dana na deset različitih lokacija održati će se više od pedeset različitih tradicijskih, edukativnih, kulturno-umjetničkih, zabavnih i gastro događanja uz promenadu pop, rock, world, klasičnih, jazz domaćih i međunarodnih izvođača.

Viško ljeto 2012.

Program će 7. srpnja 2012. otvoriti promenadni koncert „Hrvatske gradske glazbe“, koncert grupe Valetudo i Kam Hram – kazalište novog cirkusa na Trgu ispred općine s čime nedavno obnovljeni trg postaje nova lokacija „Viškog kulturnog ljeta“. Ostale lokacije su tradicionalno Kut gdje će se održavati jazz večeri i jam sessioni te večeri viških vinara uz klape, atrij tvrđave Baterija poznat po savršenoj akustici gdje su se smjestili koncerti američke gitaristice Kaki King, i ruskog Kvarteta Čajkovski, a Ljetno kino je rezervirano za koncerte Tamare Obrovac i Transhistria Ensamble, Pips Chips & Video Clips i Goribor.

Tijekom prvog tjedna Viškog ljeta 2012, najmlađe će u svijet kazališta uvoditi Jelena Vukmirica iz dramskog studia ActLab iz Zagreba. Radionice namijenjene djeci od 5-8 i od 9-12 godina će se održavati u Dječjem vrtiću Vis od 9.07. – 14.07. Radionice su besplatne, a broj polaznika u svakoj grupi je 15. Glavna tema radionica biti će životinje i otkrivanje karakterizacija pomoću životinja, a koristiti će se motivima iz poznatog dječjeg klasika Vesne Parun “Mačak Džingiskan i Miki Trasi”. Vesna Parun je u Visu završila osnovnu školu i napisala svoje prve pjesme.

Osim vinara u programu će se od lokalnih kulturnih udruga predstaviti Amatersko kazalište Ranko Marinković  čija će predstava „U sudnici“ igrati tijekom cijelog ljeta u Bateriji, Paradajz Lost sa izborom iz Festivala stvarnog filma i programom izložbi, a biser u programu su svakako i večeri poezije i dalmatinske pjesme u „Zelenoj špilji“ na otočiću Ravniku (Rukavac), najegzotičnijoj lokaciji programa.

Posebna novost je međunarodna škola za improviziranu glazbu – ImproVIS koja će se održavati od 27.08. – 03.09. Mentori dolaze sa suvremene regionalne i međunarodne glazbene scene: Habiba Jonić (HR), Daniele di Bonaventura (IT) i mnogi drugi, s ciljem da kroz međusobnu suradnju i suradnju sa polaznicima prošire percepciju o glazbi koja dolazi sa ovih prostora.

U istome tjednu od 31.08. – 02.09. Vis će ugosititi “Kino Mediteran” – turneju Festivala mediteranskog filma Split . Tijekom tri dana publika će imati priliku vidjeti najbolje filmove s tek završenog festivala u Splitu. Svakodnevni jam sessioni vezani za “ImproVIS” i recentni filmski naslovi “Kina Mediteran” će tako Visu na samom kraju ljeta udahnuti i intezivno festivalsko ozračje.

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X