Vlado Kreslin in Teo Collori & Momento Cigano ‘Živo’ – balade u gypsy swingu

Vlado Kreslin održao je niz koncerata u pratnji gypsy jazz sastava Momento Cigano koji predvodi gitarist i skladatelj Teo Collori, a album ‘Živo’ donosi zapise uparivanja pjesama velikog kantautora s virtuoznom sastavom.

Vlado Kreslin in Teo Collori & Momento Cigano “Živo”

Ako vam uparivanje jednog prekaljenog slovenskog kantautora s bendom virtuoznih glazbenika koji sviraju neku varijantu gypsy jazza zvuči poznato, to je vjerojatno iz razloga što se prisjećate činjenice da je Zoran Predin, bivši frontmen uskoro zauvijek upokojenog Lačnog Franza ostvario niz suradnji sa Django Groupom preminulog sisačkog gitarističkog majstora Damira Kukuruzovića. Najslavniji prekmurski bard Vlado Kreslin odlučio je pokazati kako pak izabrane pjesme iz njegove prebogate karijere zvuče u takvim aranžmanima na malom nizu koncerata koje je odsvirao u pratnji manouche jazz sastava Momento Cigano koji predvodi gitarist i skladatelj Teo Collori. Ti nastupi bili su snimani i u konačnici su objavljeni u obliku albuma koji nosi naziv “Živo”.

Ploču otvaraju dva instrumentalna broja koja daju priliku široj publici da se upozna s umijećem Momento Cigana. Uvodna “Tomi Mitraglia” ujedno je najduža i u tehničkom pogledu najimpresivnija skladba na albumu, dok “Laganini” koja je slijedi svojim nostalgičnim swingom priprema dolazak glavne zvijezde na pozornicu. Kreslinu ne treba mnogo da izvuče “velike topove”. Vokalni dio albuma tako započinje pjevajući “Reku”, jedan od svojih najvećih hitova prošlog desetljeća čiji je inače simfoničan prizvuk ovdje zamijenjen akustičnim instrumentima Collorijevog sastava, ali pjesme nimalo ne gubi na upečatljivosti pogotovo u moćnom finalu gdje klarinet Mateja Kužela daje sve od sebe.

Slijedi “Ptič”, vjerojatno najljepša balada iz Kreslinovog repertoara s istoimenog albuma objavljenog na početku novog stoljeća, a zatim i “S tabo je izi” koja je izabrana kao najavni singl ove kolekcije i opravdava svoj status spajanjem Kreslinove nježne estetike s prilikom koju daje bendu u smislu da im dopušta priliku da ubrza ritam i ponudi im aranžman u kojem opet mogu pokazati u čemu su najbolji. Ovdje se to pogotovo odnosi na violinista Matiju Krečiča koji briljira. “O, vrba” još je jedan izlet na album “Ptič”, kao i “Dekle moje” koja prva razbija dosad gotovo isključivo baladersku prirodu albuma, pa čak i natjera publiku na zborsko sudjelovanje u pjesmi. Između njih smjestila se “Joužek”, posveta pokojnom Jožeku Kociperu, basistu Kreslinovog “narodnog” sastava Beltinška banda.

“Namesto koga roža cveti” vraća nas u ranije godine Kreslinove karijere i istoimeni album s početka devedesetih. U aranžmanu s Momento Cigano možda će asocirati na slične muzičke rukavce koje je istraživao Đorđe Balašević, pogotovo na albumima “Naposletku” i “Dnevnik jednog momka”, ali i ranije u uspješnicama kao što je “Ćaletova pesma”. S druge strane “Kaj naj ti prinesem, draga” je primjer najnovijeg Vladinog materijala, onog s njegovog posljednjeg studijskog albuma iz 2019. koji upravo po toj pjesmi nosi ime.

Album zatvaraju pjesme “Samo tij”, prepjev zlatnog hita “Only You (And You Alone)” The Plattersa iz pera velikog Bucka Rama na kojoj se Vladi vokalno pridružuje i drugi gitarist Metod Banko, te “Od višine se zvrti” jedna od pjesama Kreslinovog sastava Martin Krpan koji je bio aktivan u drugoj polovici osamdesetih godina. Za sam kraj ostavljena je “Z Goričkega v Piran”, možda u naklonu Collorijevom projektu “Hot Club Piran” (nazvanom, naravno, u referenci na sastav Djanga Reinhardta i Stephanea Grapellija), ali u svakom slučaju kao još jedna od pjesama u kojima vokale u jednom trenutku preuzima i cijela publika.

“Živo” bi se u kratkoj crtici mogao opisati kao jedan od mogućih izbora hitova iz Kreslinovog kataloga provučen kroz filter gypsy swinga, u suradnji koja djeluje gotovo besprijekorno. Vlado će sredinom ovog mjeseca održati niz od tri rasprodana koncerta u ljubljanskom Cankarjevom domu na kojima će osim sa svojim redovnim pratećim bendom Mali bogovi nastupiti i sa spomenutom Beltinškom bandom, ali će nekoliko pjesama izvesti i s Momento Cigano. Bit će pravi užitak gledati kako se i ovaj novi glazbeni svemir uklapa u program. Izvijestit ćemo.

Ocjena: 8/10

(Založba Kreslin, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X