Vlado Kreslin predstavlja se hrvatskoj publici albumom ‘Umjesto koga roža cveti’

Najpoznatiji slovenski kantautor Vlado Kreslin napravio je značajan korak u slovensko-hrvatskom prijateljstvu predstaviši u utorak u zagrebačkom caffe baru Tituš novi album ‘Umjesto koga roža cveti’.

Vlado Kreslin (Foto: Bruno Gracin)

Vlado Kreslin već više od dva desetljeća zaslužno uživa status vodećeg slovenskog kantautora. Pripada u red najistaknutijih i najplodnijih imena slovenske glazbene, ali i kulturne scene, dok u posljednjih nekoliko godina njegova je kreativnost i popularnost doživjela svoj vrhunac. Upravo tim povodom jučer je u  Caffe baru Tituš, Kreslin zagrebačkoj publici predstavio svoj novi album ”Umjesto koga roža cveti” koji nosi naziv Kreslinove zasigurno najpoznatije pjesme.

Vlado Kreslin 'Umjesto koga roža cveti'

Na ovom antologijskom albumu nalaze se prepjevi Kreslinovih najvećih pjesama na hrvatski jezik, raritetne snimke kao i mnogobrojne suradnje sa vrhunskim glazbenicima poput Parnog valjka, Indexa, Rade Šerbedžije, Nene Belana, Lidije Bajuk, Šajete, Severe Gjurin i Mary Coughlan dok mu na više pjesama potporu pruža skupina Zapadni kolodvor.

Dvije legende: Vlado Kreslin i Drago Mlinarec (Foto: Bruno Gracin)

Vlado s velikim ponosom uvijek rado ističe pjesmu ”Tisti bejli grm” koju je otpjevao sa svojim 85-godišnjim ocem Milanom Kreslinom, također na ovom albumu.

Kreslina časte raznim epitetima, a nakon što je otvorio koncert Boba Dylana u Ljubljani 1991., čak i onim ”slovenski Bob Dylan”.

Dvije lisice: Goran Lisica - Fox i Josipa Lisac (Foto: Bruno Gracin)

R.E.M. i The Walkabouts imaju samo riječi hvala za njega. Međutim, kako je u uvodnom slovu na jučerašnjoj  promociji kazao pjesnik  Enes Kišević, Kreslin možda i nije najbolji pjevač u svojoj obitelji: ‘Puno bolje pjevaju i njegov otac i njegova sestra, ali on je cijelo svoje tijelo pretvorio u glazbalo kojim prenosi svu svoju emociju kroz svoje stihove i kroz svoje melodije.’

Vlado Kreslin i Zapadni kolodvor (Foto: Bruno Gracin)

Upravo se to moglo osjetiti na promociji u, do posljednjeg mjesta ispunjenom, Titušu gdje je sa Zapadnim kolodvorom izveo ”Umjesto koga roža cveti” i ”Pjevaj mi in poj”, vrlo znakovitu pjesmu koja govori o prijateljstvu Hrvata i Slovenca. Na zagrebačkom predstavljanju albuma, Vladi su podršku dali mnogi kolege i suradnici, između ostalih Josipa Lisac, Drago Mlinarec, Kemal Monteno i drugi.

”Duga je cesta od čovjeka do človeka”  jedan je od stihova pjesme ”Cesta”, a Vlado je zasigurno vrlo uspješno napravio prvi korak na toj cesti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X