Vlasnici prava Leonarda Cohena razmišljaju o tužbi zbog bespravnog korištenja pjesme ‘Hallelujah’ na republikanskoj konvenciji

‘Da je odbor zatražio jednu drugu pjesmu, “You Want it Darker”, tu bismo još i razmislili o dodjeli dopuštenja.’

Leonard Cohen u Puli (Foto: Zoran Stajčić)
Leonard Cohen u Puli (Foto: Zoran Stajčić)

Nasljednici prava Leonarda Cohena istražuju “pravne mogućnosti” za tužbu nakon što je pjesma “Hallelujah” bespravno korištena za vrijeme republikanske konvencije u četvrtak navečer.

Brian J. Monaco, predsjednik tvrtke Sony/ATV Music Publishing izjavio je kako su ih “noć prije finala konvencije zastupnici Nacionalnog odbora Republikanske stranke (RNC) kontraktirali vezano za prava za javnu izvedbu pjesme Leonarda Cohena “Hallelujah”. Zahtjev smo odbili.”

Odbor je ipak pustio dvije različite verzije pjesme na zadnjem skupu, snimljenu obradu u izvedbi Tori Kelly te živu izvedbu opernog pjevača Christophera Macchija.

Pravna zastupnica Cohenove ostavštine Michelle L. Rice izjavila je kako je obitelj “iznenađena i razočarana što je odbor koristio pjesmu nakon što su vlasnici prava izričito odbili zahtjev za korištenjem i njihov bezobrazan pokušaj politizacije i iskorištavanja pjesme na takav nečuven način.” Slijedom takvog razvoja događaja, nasljednici prava “razmišljaju o sudskom postupku”.

Rice otrovno dodaje: “Da je RNC zatražio jednu drugu pjesmu, “You Want it Darker”, tu bismo još i razmislili o dodjeli dopuštenja.”

Republikanci u vrijeme vlasti Donalda Trumpa često koriste glazbu izvođača bez njihovog dopuštenja. Popis je dugačak, a uključuje primjerice Linkin Park, Toma Pettyja i The Village People. Poput Cohenovih zastupnika i The Rolling Stones te Neil Young također razmatraju tužbu kojom bi spriječili Trumpa da koristi njihovu glazbu u budućnosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X