Vlasnik Coachella festivala novčano pomaže ekstremne desničarske grupe

Phil Anschutz uzma novac liberalnoj omladini i predaje ga u ruke anti LGBTQ grupama i osporavateljima klimatskih promjena.

Coachella festival (Foto: Wikipedia)
Coachella festival (Foto: Wikipedia)

Početkom tjedna jedan od najvećih američkih festivala Coachella najavila je line-up za 2017. godinu osiguravši kao headlinere Beyoncé, Kendricka Lamara i Radiohead. No ovaj festival čija je reputacija izgrađena na liberalnim, gotovo, hippie stavovima ima još poneku tajnu, pored one uobičajene kad se do određenog trenutka skrivaju imena zvijezda koje će nastupiti.

Kako navode Afropunk i Uproxx, vlasnik festivala Philip Anschutz usko je povezan s ekstremističkim desničarskim organizacijama i vjerojatno koristi festivalska sredstva kao fond za anti LGBTQ grupe i negiranje klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljenjem.

Anschutz je vlasnik AEG-a, jedne od najvećih kompanija iz svijeta sporta i zabave, a Coachella je samo jedan u nizu događaja koji organizira AEG. Washington Post je nedavno otkrio kako je Anscutz usmjerio iznose od nekoliko stotina tisuća dolara u nekoliko desničarskih grupa poput Alliance Defending Freedom, Family Research Council i National Christian Foundation, sve odreda udružene u agresivnim kampanjama protiv prava LGBTQ populacije.

“Phil Anschutz godinama je izuzetno utjecajan u politici države Colorado, ali stupanj njegove potpore anti LGBTQ grupama posebice prema ekstremističkim grupama koje šire mržnju i netoleranciju, poput “Pray in Jesus Name” Gordona Kligenschmitta, je šokantan”, navodi Ian Silverii iz političke grupe ProgressNow iz Colorada, i dodaje: “U ovo vrijeme američke povijesti kada je diskriminacija i nasilje protiv LGBTQ građana u porastu, Anschutzova podrška diskriminatorskim i ekstremističkim grupama suprotna je od dobrobiti države Colorado, kao što se i Anschutz svrstava na krivu stranu povijesti.”

Pored toga je i Greenpeace optužio Anchutza kako na isti način novčano potpomaže grupe i pojedince koji negiraju postojanje klimatskih promjena. Ogranizacija za očuvanje okoliša tvrdi da je Anschutz samo jedan u nizu milijunaša koji potkupljuju političare kako bi se minorizirale opomene znanstvenika kako čovjek svojim djelovanjem rapidno mijenja klimu.

Unatoč odnosa s navedenim grupama, Coachella koja prima 99 tisuća posjetitelja prije nekoliko dana rasprodana je u svega tri sata. Cijena ulaznice iznosila je 399 američkih dolara. Pa, sad kuda će otići taj novac, možda je bolje ne razmišljati, zaključuju na portalu Dazed.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X