‘La La Land’ – Najljepše je kad se sanja

Očekuje se da će romantični mjuzikl Damiena Chazellea sa Ryanom Goslingom i Emmom Stone ove nedjelje na dodjeli Zlatnih globusa zasluženo odnijeti sve moguće nagrade. Ostaje pitanje hoće li se isti uspjeh ponoviti i na Oscarima.

'La La Land'
‘La La Land’

Mladi redatelj Damien Chazelle ušao je u svijet jazza svojim prvim filmom “Guy and Madeline on a Park Bench”, a mnogo uspješnije u “Whiplash”, u kojem je s nogu oborio Akademiju pričom o teškoj edukaciji mladog bubnjara (Miles Teller) kod strogog učitelja (J.K. Simmons), pa je uz očekivanog Oscara za Simmonsa odnio još i nagrade za montažu i zvučni miks, što ga je učinilo jednim od najvećih i najugodnijih iznenađenja dodjele 2015. godine.

S “La La Land”, Chazelle nastavlja s tematikom vezanom za jazz, ali čini se i s pohodima na velike nagrade. Na dodjeli Zlatnih globusa ove nedjelje očekuje se takozvani “sweep” njegovoga posljednjeg filma, odnosno da će pobrati nagrade u gotovo svim kategorijama u kojima je nominiran. To je uvelike zato što se Globusi dodjeljuju tako da se glavne kategorije dijele posebne za drame, a posebno za komedije i mjuzikle, što na Oscarima nije slučaj, pa će utrka biti nešto napetija. No, o tome ćemo malo kasnije.

“La La Land” je moderni mjuzikl, ali isto tako duboko vezan za tradiciju, što glazbeno (pjesme nose tragove stare škole pisanja koju vežemo za one nastale u Tin Pan Alleyju u prvoj polovici dvadesetog stoljeća gdje su nastajali brodvejski hitovi), a i samim time što žanr mjuzikla nije više ni približno plodan kao u svojim zlatnim danima, pa kad god u filmu likovi ničim izazvani zapjevaju i zaplešu, imamo osjećaj povratka u holivudsku prošlost.

Najjači adut “La La Landa” je kemija koju njegove glavne zvijezde, Ryan Gosling i Emma Stone grade zajedno u već trećem filmu u posljednjih pet godina, nakon “Crazy, Stupid Love” i “Gangster Squad”. Zajedno na velikom platnu, ovaj par djeluje toliko prirodno i opušteno, tako da je nemoguće ne zaljubiti se u njihove likove i povezati se s njihovim osjećajima.

Gosling glumi Sebastiana, velikog zaljubljenika u jazz sa snovima o otvaranju vlastitog kluba, kojeg životne prilike odvode u drugom smjeru, a Stone glumicu koja se muči sa započinjanjem karijere za kojom žudi. Par se upoznaje i zaljubljuje u teškim trenucima života, da bi konačno otkrio da će im to razdoblje biti jedino kada su doista znali sreću.

“La La Land” jest mjuzikl, ali tek posredno. Velik dio filma nije popraćen pjesmom i plesom, već se usredotočuje na odnos protagonista i njihove ambicije kao romantična melodrama. Snovi i stvarnost sukobljuju se u filmu u istoj mjeri kao i žanrovi koji se u njemu isprepliću.

Treba vidjeti hoće li se očekivani uspjeh sa Zlatnih globusa pretočiti i u Oscare. Jedan dio sigurno hoće, u kategorijama glazbe, pjesme, scenografije i zvuka. Emma Stone će se za glavnu žensku ulogu sukobiti sa prijašnjom dobitnicom Natalie Portman koja se natječe sa snažnom izvedbom prve dame u “Jackie”, a za fotografiju bi mu konkurencija mogao biti ep Martina Scorsesa “Silence”. Mogao bi određenom inercijom i val nagrada u glavnim kategorijama završiti u rukama “La La Landa”, ali smjernice za to dobit ćemo tek kad krenu cehovske nagrade nakon Globusa.

Problemi koji bi mogli nastupiti za “La La Land” mogli bi ležati u činjenici da ljudi mjuzikle ili obožavaju ili mrze. Sustav nagrađivanja najboljeg filma na Oscarima je takav da glasači boduju sve filmove od omiljenog do najmanje dragog. Za očekivati je da će “La La Land” osvojiti mnogo prvih mjesta, ali isto tako će kod mnogih ostati i bez bodova, što bi prevagu moglo donijeti dramama koje će se vjerojatno kod mnogih naći na drugim i trećim mjestima, “Manchester By The Sea” i “Moonlight”. Sličan se slučaj dogodio lani, kada je “Spotlight” odnio nagradu “The Revenantu”.

Na drugi problem ukazuje činjenica da postava “La La landa” nije nominirana za SAG, nagradu glumačkog ceha, bez čije podrške nije lako pobijediti na Oscarima. Film koji nije bio nominiran u toj kategoriji Screen Actors Guilda, pobijedio je samo jednom otkad se ova nagrada dodjeljuje i to prvi put kad se dodjeljivala, kada je na oscarima slavio “Braveheart” Mela Gibsona.

U korist “La La Landa” igraju raskošnija produkcija, kao i holivudska tematika, koja se pokazala posljednjih godini iznimno korisnom za pobjednike (vidi “The Artist”, Argo”, pa i “Birdman”). No, iznad svega, tu je i lijepa priča i omiljeni glumački par, najbolji svoje generacije i osjećaj da nam u ovim ružnim vremenima malo pjesme, plesa i ljubavi može vratiti vjeru u život.

Ocjena: 9/10

(Black Label Media, Gilbert Films, Impostor Pictures, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X