Wall Street Journal: Imamo više glazbe nego ikada u povijesti

Glazbena industrija generira više glazbe no ikad prije, pokazuje istraživanje Wall Street Journala.

  • 11
    Shares
Spotify (izvor: screenshot)

Novinar Neil Shah izvještava da se količina glazbe izdata globalno od 1960-ih povećala za oko sedam puta. Zasluge tomu pripisuje novoj glazbenoj panorami odnosno streaming servisima.

“Za razliku od CD-ova ili jednostavnog preuzimanja glazbe streaming servisi omogućuju umjetniku autorsku naknadu svaki put kada se pjesma ili album zavrti. Upravo se zato veliki diskografi danas bore kupiti neke starije kataloge i iznova izdaju stare ploče, to im, putem streaming servisa, generira ogroman prihod.”

Uostalom, to objašnjava i zašto neki izvođači i umjetnici izdaju novu glazbu brže nego ikad prije. Jedan primjer je King Gizzard & The Lizard Wizard, koji su objavili pet albuma u 2017. i napravili 13 studijskih albuma u kratkom roku od pet godina.

Shahov članak također se usredotočuje na hip-hop, ističući da je broj pjesama iz tog žanra prenesenih na platformu SoundCloud porastao za 30% samo u siječnju, u usporedbi s 2017. godinom.

Tako je, recimo, Brockhampton objavio tri albuma 2017., a Rae Sremmurd uskoro će objaviti trostruki album s 27 pjesama.

Nielsen Music Sales Measurement tako su, na primjer, zabilježili da se u 2017. godini 150 tisuća albuma prodalo u barem jednoj, fizičkoj ili digitalnoj, kopiji, za razliku od 2000. kada se radilo o brojci o tek 36 tisuća albuma.

Međutim, zaključuje Shah, više glazbe podrazumijeva i žešću, frekventniju borbu među umjetnicima i izvođačima jer se fanovi konsekventno susreću s izborom većim od bilo kojeg u povijesti industrije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 11
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X