Kino reizdanje Kubrickove ‘Odiseje u svemiru’ na 50. obljetnicu kultnog klasika

Stanley Kubrick jedan je od onih redatelja čije vizualne kompozicije prkose vremenu  i poslije nekoliko desetljeća i dalje su ispred svoje epohe. Od jezivih simetrija i iskrivljenih perspektiva u ‘The Shiningu’ do romantične poetike ‘Barrya Lyndona’, Kubrickovi filmovi naprosto su vizualni blagdan za oči.

2001: Odiseja u svemiru, filmski isječak s monolitom (izvor: Wikipedia)

Warner Bros planira obilježiti pedesetogodišnjicu Kubrickove “Odiseje u svemiru” ponovnim objavljivanjem netaknute 70mm Kubrickove trake koja će se zavrtiti u odabranim kinima kasnije ovog proljeća. Iako “odabranim” zvuči pomalo usko i elitno iz Warner Brosa poručuju da je namjera maksimalno proširiti broj kina u kojem će se ponovno ekranizirati neprikosnoveni klasik te da im je namjera “današnjoj kino publici pružiti isti onaj doživljaj koji je iskusila publika gledajući Odiseju u svemiru pedeset godina ranije”.

Pristup ponovnom izdavanju, poručuju, minimalan je i vjerodostojan.

“Po prvi puta od originalnog izdanja, ovaj 70mm print bio je zahvaćen novim filmskim elementima ali implementiranim od originalne kamere”, objasnili su iz Warner Bros studija. “Ovo je prava fotokemijska re-kreacija filma. Nema digitalnih trikova, remasteriranih efekata ili revizija.”

Još uvijek se točno ne zna koliko će velikih ekrana točno osvijetliti crveno HAL-ovo oko no s obzirom na distribucijsku moć Warner Brosa nadamo se da nećemo morati do rubova galaksije. Kino premijere novih starih izdanja Odiseje planirane su za 18. svibnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X