Werner Herzog: Piratstvo je najuspješniji oblik distribucije

Njemački redatelj Werner Herzog izrazio je svoju potporu internetskom piratstvu tijekom majstorskog tečaja o dokumentarnom filmu na nedavno održanom Visions du Réel International Film Festivalu u švicarskom Nyonu.

  • 31
    Shares
Werner Herzog (Foto: Wikipedia)

“Piratstvo je najuspješniji oblik distribucije u cijelom svijetu”, rekao je Herzog kao odgovor na komentar ukrajinskog producenta Illie Gladshtein iz Phalanstery Filmsa. Gladshtein je kazao kako je mogao pristupiti određenim filmskim radovima samo preko ilegalnih Torrent stranica u Ukrajini.

“Ako ne dobijete (filmove) preko Netflixa ili televizije koju sponzorira država u vašoj zemlji, onda joj pristupite kao pirat”, nastavio je Herzog. “Ne sviđa mi se jer bih htio zaraditi malo novca s mojim filmovima. Ali ako netko poput vas ukrade moje filmove preko interneta ili bilo što drugo, u redu je, imaš moj blagoslov.”

Legendarni redatelj koji iza sebe ima više od 60 igranih i dokumentarnih filmova, uključujući “Fitzcarraldo” i “Dream the Green Ants”, nastavio je sugerirati da je sada lakše pristupiti njegovom katalogu: “Sada ih možete pronaći na internetu, na Amazonu, kao Blu-ray ili DVD-ove, ili ih možete i reproducirati i skidati s Torrent servisa. Jako sam sretan zbog toga jer odjednom većina zahtjeva i primjedbi koje primam sada dolaze od 15-godišnjaka koji me bombardiraju s pitanjima poput: Zašto ne možemo vidjeti taj ili onaj film?”

Herzog je u Nyonu primio nagradu Maitre du Réel za životno djelo u sklopu proslave 50. godišnjice festivala.

Thomas Heiseov 218-minutni “Heimat Is Space In Time ” osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu. Heise prati povijest svoje obitelji kroz prizmu nemira koji su pogađali Njemačku u 20. stoljeću. Film je prvi je put prikazan na ovogodišnjoj Berlinaleu gdje je osvojio Caligari Film Prize i prodan u međunarodnu distribuciju za Deckert Distribution, producent filma Ma.ja.de. GM Films najavio je da film u matičnoj Njemačkoj kreće u kino distribuciju u listopadu ove godine.

  • 31
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X