Willie Nelson ‘A Beautiful Time’ – u zavjetrini životne mudrosti i staloženosti

U ukupnom poretku gledano, svoj 72. solo album po redu Willie Nelson je objavio na 89. rođendan ove godine.

Willie Nelson ‘A Beautiful Time’

„Mudrost dolazi s godinama“, pjeva Willie Nelson na ovom album koji teče skladno spajajući mudre misli i ljubav s glazbom. Zvuči kao da je iskovan nevjerojatnom lakoćom, gotovo bez napora i za razliku od nekih prijašnjih albuma potpuno oslobođen teških misli i slutnji. Ovo je album zahvalnog Willieja Nelsona, onog koji je proveo predivno vrijeme, kako upućuje naslov, i koji želi otići s osmjehom, kako poručuje u posljednjoj „Leave You With A Smile“, iako to nije uvijek bio njegov stil.

On se čak šali i na temu pogreba, objašnjavajući da ne ide na njih jer zasigurno neće ići ni na svoj („I Don’t Go to Funerals“), kao što savjetuje: „Živi svaki dan kao da ti je posljednji i jednog dana ćeš pogoditi“ („Live Every Day“).

Još do nedavno je Nelson na svojim albumima oplakivao svoje drage kolege i prijatelje, ujedno country velikane, koji su preminuli. Na „A Beautiful Time“ nema te gorčine i tuge kod posljednjeg živućeg titana countryja. Evocira lijepe uspomene i kao da komunicira s njima na transcendentan i staložen način. Zanima ga srž dobrog. Nema vremena za žaljenje i strah. Kao da je zahvalan svim okolnostima da je iznjedrio ovaj album.

Ta staloženost i mudrost dominiraju ovim albumom. Gotovo da vas ošine svaki moment kad Willie uroni u njih. A takvih momenata ne nedostaje, posebno u baladnom ruhu gdje Nelson uvelike podsjeća na Leonarda Cohena, ali s puno manje osobne tjeskobe. Možda je i on osobno to osjetio jer je imao potrebu na album uvrstiti i jednu Cohenovu pjesmu – „Tower Of Songs“. No kao što je kazano, na „A Beautiful Time“ ne nedostaje osobnih zgoditaka koje je Nelson skladao s Buddyjem Cannonom. Na početku albuma su to „My Heart Was a Dancer“ i „Energy Follows Though“ i spomenuta „I Don’t Go to Funerals“, da bi nešto kasnije „Dusty Bottles“ iznjedrila možda i najsnažnije misli na albumu. Tu pjesmu su napisali Jim “Moose” Brown, Scotty Emerick i Don Sampson, no kao da su uronili u Nelsonovu dušu kako bi je portretirali, a on je potom kristalizirao svojom izvedbom.

U taj zvučni krajolik pun prijateljskih potpisa prirodno se uklapa i Lennonova i McCartneyjeva „With a Little Help from My Friends“ koju Willie pjeva s urođenom lakoćom, kao da je i ona bila skladana za njega na ulasku u svoje devedesete.

Preslušavanje ovog albuma nije samo slušanje Willieja Nelsona zahvalnog na vremenu koje je dobio, to je i za slušateljske uši lijepo utrošeno vrijeme. Vrijeme koje se provede u unutarnjem miru, vrijeme i za osobna propitivanja koja se nametnu sama od sebe kad jedan osamdesetdevetogodišnjak pjeva o tome kakvi bi trebali biti jedni prema drugima, ako želimo spokoj i poštovanje. To je album koji u vihoru globalne tjeskobe pruža emocionalnu zavjetrinu.

“Beacuse your mind is made for thinking and energy follows thought”, kako kaže Willie.

Ocjena: 8/10

(Legacy Recordings / Menart, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X