Yo La Tengo objavili su 17. studijski album ‘This Stupid World’

Yo La Tengo, legendarni američki indie trojac iz Hobokena, New Jersey, najnovijim albumom “This Stupid World” (Matador Records), poslije četiri desetljeća postojanja subverzivno odolijevaju zubu vremena, dobivajući pritom izvrsne kritike s raznih strana svijeta..

Yo La Tengo (Foto: Cheryl Dunn)

Vrijeme teče i stvari se mijenjaju, ali to ne znači da se ne može uzvratiti. Yo La Tengo se utrkuju s vremenom gotovo četiri desetljeća i, kako se čini, samo pobjeđuju. Njihova najnovija pobjeda zove se „This Stupid World“, skup refleksivnih pjesmama koje se opiru otkucajima sata. Ova glazba nije toliko bezvremenska koliko prkosi vremenu. “I want to fall out of time”, pjeva Ira Kaplan u pjesmi ‘Fallout’. “Reach back, unwind.”

Jedan od načina na koji Kaplan, Georgia Hubley i James McNew bježe od vremena jest gledajući ga kako prolazi, čak i prihvaćajući ga kada moraju. “I see clearly how it ends / I see the moon rise as the sun descends” pjevaju tijekom uvodne pjesme ‘Sinatra Drive Breakdown’. U pjesmi koja zvuči gotovo kao seansa ‘Until it Happens’, Kaplan jasno intonira: “Prepare to die / Prepare yourself while there’s still time.”. No ovaj album ispunjen je i pozivima da se vrijeme odbaci – čekajte ga, ignorirajte, potratite. “Stay alive” dodaje kasnije u pjesmi. “Look away from the hands of time.”

Yo La Tengo ‘This Stupid World’

Naravno, vremena su se promijenila za Yo La Tengo kao i za sve ostale. Bend je u prošlosti često radio s vanjskim producentima i miks majstorima, no „This Stupid World“ napravili su sami, a njihova prosudba provjerena vremenom dovoljno je čvrsta da održi stvari u skladu s visokim standardima benda i dovoljno okretna da stvari učine novima.

Još jedna nova stvar o albumu: nakon mnogo godina, Yo La Tengo su napravili album koji zvuči kao da je sniman uživo. U osnovi, u gotovo svakoj pjesmi trio svira sve odjednom zbog čega se stječe dojam da se sve odigrava „ovdje i sada“. Primjer je prepoznatljiva kombinacija hipnotičnog ritma i spontane gitare u pjesmi ‘Sinatra Drive Breakdown’. Glazba je neposredna, kao da je udaljenost između prvog riffa i finalnog proizvoda postala izravnija.

Ipak, pjesme na „This Stupid World“ još uvijek su putovanja, a jedan od primjera je i upijajuća, trodimenzionalna ‘Brain Capers’. Kako bi konstruirao ovaj vrtlog, bend miješa gitarske akorde, loopove basa, udarce bubnja i razne iteracije glasova Georgie Hubley i Ire Kaplana u promjenjive slojeve. Jednostavnija, ali isto tako nabijena završna je pjesma ‘Miles Away’. Dubby ritam vreba ispod Hubleyjinog vokala, koji se prelijeva pjesmom poput boje ostavljajući svijetla zamućenja. Kroz cijeli album, ti dodiri, naglasci i iznenađenja pojačavaju svaki komad. To je rijetkost – ploča sirovog zvuka koja daje mnogo detalja koji zahtijevaju slušanje na kvalitetnoj opremi.

“This Stupid World” popis pjesama:

1. Sinatra Drive Breakdown
2. Fallout
3. Tonight’s Episode
4. Aselestine
5. Until It Happens
6. Apology Letter
7. Brain Cappers
8. This Stupid World
9. Miles Away

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X