Zadužbina Milana Mladenovića pokreće sudski postupak protiv Željka Mitrovića i televizije Pink

Ocijenjeno je kako se Željko Mitrović neovlašteno poslužio snimkom pjesme ‘Novac u rukama’ i izmijenio je u vlastite promotivne svrhe.

Zadužbina Milana Mladenovića

Zadužbina Milana Mladenovića – organizacija osnovana sa ciljem da se autorsko i osobno naslijeđe Milana Mladenovića sačuva, poštuje i promovira – obavještava javnost da su Televizija Pink i njen vlasnik Željko Mitrović dana 18. travnja 2024. godine neovlašteno, bez odobrenja i bez suglasnosti emitirali izmijenjeni snimak pjesme “Novac u rukama”, koja je autorsko djelo grupe Ekatarina Velika.

Navedenog dana Televizija Pink je putem televizijskog programa, društvenih mreža i interneta emitirala snimak u izmijenjenoj formi koji je predstavljen kao “obrada pjesme”. Predmetni snimak je nastao tako što je na originalnom snimku pjesme “Novac u rukama” glas Milana Mladenovića utišan, a uz njega nasnimljen vokal Željka Mitrovića.

Poruka Željka Mitrovića na Facebooku (Screenshoot: Facebook)

“Za ovo flagrantno i grubo narušavanje integriteta tuđeg autorskog dela Televizija Pink i Željko Mitrović nisu dobili, niti su tražili saglasnost od autora. Takođe nije tražena ni saglasnost da mogu izmeniti snimak od vlasnika fonogramskih prava na pesmu “Novac u rukama” – a to je ZKP RTV Slovenija. Televizija Pink i gospodin Mitrović su neovlašćeno izmenjeni snimak grupe EKV u celini emitovali tri puta na televizijskom programu Pink (uključujući i emisiju “Nacionalni Dnevnik”) i postavili ga na Instagram, X i Youtube, potpisujući ga kao: “Copyright – RTV PINK”. Zajedno sa snimkom postavili su i pisano saopštenje da se radi o “cover pesmi”, odnosno “obradi” koju je gospodin Mitrović sa svojim novim bendom snimio “u čast velikog EKV-a i aprilskog rođendana Margite” – stoji u priopćenju Zadužbine Milana Mladenovića.

Zadužbina Milana Mladenovića ocjenjuje djelovanje RTV Pink i njenog vlasnika kao protupravno, a njihovo saopćenje kao licemjerno i neistinito. Zbog toga je s vlasnikom fonogramskih prava RTV Slovenija pokrenula postupke da se sa svih internetskih platformi ukloni predmetni snimak. Snimak je već uklonjen s Instagrama i mreže X, a uskoro će biti skinut i s drugih platformi.

“Zadužbina Milana Mladenovića će zajedno sa ostalim nosiocima autorskog prava na pesmu “Novac u rukama” pokrenuti postupke pred nadležnim sudom protiv Televizije Pink i Željka Mitrovića, a radi ostvarenja prava na zaštitu integriteta autorskog dela “Novac u rukama” i suprotstavljanja nedostojnom iskorišćavanju tog dela. “O ishodu tih postupaka javnost će biti naknadno obaveštena”, zaključak je priopćenja Zaklade odnosno Zadužbine Milana Mladenovića.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X