Zagreb Book Festival donosi i atraktivan glazbeni program

Treći po redu Zagreb Book Festival, koji će se ove godine osim u MUO održati i u kinu Tuškanac i Vinyl baru, tijekom sedam dana trajanja u više od pedeset događanja nastupit će preko devedeset stranih i domaćih gostiju.

Zagreb Book Festival
Zagreb Book Festival

Ove godine organizator Zagreb Book Festivala će predstaviti Austriju kao društvo snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno, te kroz aktualne teme publici približili austrijsku književnost, film, glazbu i društvenu klimu. Za temu Festivala odabrana je Fragilnost – tema koja u današnjem svijetu nestalnosti i neizvjesnosti zauzima ključno mjesto u djelima mnogih umjetnika kao i u životima svih nas. Djelomice novi koncept Festivala koji će potaknuti promišljanje današnjice kroz razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca, odrazit će se u večernjim diskusijama o našim svakodnevnim fragilnostima – ravnopravnosti, društvenih sustava, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.

Imajući na umu da je znatiželju i promišljanje presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana Festivala, bit će posvećen najmlađima koji će sudjelovati u više od petnaest događanja – razgovora, predstavljanja, predavanja i radionica. Osim svega navedenog na Festivalu će u prodaji biti ponuđeno više od 5000 naslova po popularnim cijenama.

Osim književnog programa u sklopu Festivala bit će prikazana tri filma i održana četiri koncerta. U ponedjeljak 22. svibnja će na ljetnoj pozornici u 19 sati tako nastupiti ansambl studenata Muzičke akademije, posebice udaraljkaškog te gudačkih studija, COL LEGNO. Dirigent je Darijan Ivezić, a koncertna majstorica studentica 4. godine violine Jasmina Bojić. Naglasak djelovanja ansambla je na literaturi XX. stoljeća, baziranoj na gudačkom orkestru, kao i na izvedbama i praizvedbama djela hrvatskih autora. Ansambl djeluje i u pop-sastavu Col legno FM s programom popularne glazbe od Beatlesa do Davida Guette.

U četvrtak 25. svibnja na istom će mjestu u 21 h nastupiti HOLLER MY DEAR, svestrani bend koji dolazi iz Berlina, a kroz jazz, funk i folk melodije te zarazni ritam širi pozitivnu energiju koja djeluje poput antidepresiva. Iza sebe imaju dva albuma i niz koncerata diljem Europe. S novim albumom “Eat, Drink and Be Merry” obaraju s nogu još pikantnijom glazbom nego što je bila do sada.

Dan kasnije, u istom terminu u atriju će nastupiti GENTLEMAN, hrvatski kantautor koji na sceni djeluje od 2015. g. Na koncertima posebne atmosfere izvodi pjesme specifičnog sentimenta glazbeno svedene na gitaru i vokal, ali u kompleksnom aranžmanu evocirajući ono najbolje od jazza i popularne glazbe proteklih desetljeća. Sve su pjesme beziznimno intimne, lirski i glazbeno moćne, žanrovski raznovrsne, ali uvijek prepoznatljivo Gentlemanske.

Posljednji u nizu koncerata održat će se u subotu u klubu Vinyl, a nastupit će indie rock bend iz Austrije FAREWELL DEAR GHOST. Na sceni su se pojavili 2013. godine s albumom “We Colour The Night”, nakon kojeg slijedi EP “Skin” 2016. godine. Njihovi albumi i koncerti popraćeni su odličnim kritikama. Ne bježeći od velikih gesti i osjećaja Farewell Dear Ghost kanaliziraju svoju strast, sumnje i nade u savršenoj simbiozi začudnih stihova i glazbe koja nosi.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X