Zagreb Film Festival na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Program počinje 20. srpnja zagrebačkom pretpremijerom filma “Rimini” austrijskog provokatora Ulricha Seidla.

Ljetna pozornica Tuškanac (Foto: Julien Duval Photo)

Od srijede 20. srpnja do subote 23. srpnja, Zagreb Film Festival gostuje u najljepšem zagrebačkom kinu pod zvijezdama, Ljetnoj pozornici Tuškanac. Izbor filmskih naslova iz distribucije i prošlogodišnjeg festivalskog programa dobra je prilika za ljetno zagrijavanje za jubilarno 20. izdanje Zagreb Film Festivala, koje će se ove održati u nešto ranijem jesenskom terminu, od 23. do 30. listopada. Program počinje zagrebačkom pretpremijerom novog filma provokativnog austrijskog redatelja Ulricha Seidla “Rimini”, a uključuje hvaljenu belgijsku dramu “Nemirni”, finski film razoružavajuće topline “Još samo malo” i provokativnu satiru “Čovjek koji je prodao svoju kožu”.

“Rimini”, novi dugometražni igrani film Ulricha Seidla (“Pasji dani”, “Uvoz, izvoz”, “Rajska trilogija”, “U podrumu”), sirov je prikaz raskalašenog i usamljenog života zaboravljene zvijezde na zalasku karijere. Richie Bravo (Michael Thomas), nekoć popularna austrijska pop-zvijezda, danas živi u talijanskom gradu Riminiju i preživljava na račun stare slave. Svoj razuzdani način života i ovisnost o kocki financira održavanjem hotelskih koncerata, iznajmljivanjem kuće turistima i pružanjem seksualnih usluga obožavateljicama. Svijet mu se počne rušiti kada ga kontaktira kći koju dugo nije vidio i zatraži od njega sav novac koji joj je izbjegavao davati cijelog života. “Rimini” će se u redovnoj distribuciji moći pogledati u rujnu ove godine.

Finski film “Još samo malo” u režiji Hamyja Ramezana priča je o potrazi za srećom usred neizvjesne budućnosti koja gledatelje osvaja nenametljivom i razoružavajućom vedrinom. Trinaestogodišnji Iranac Ramin živi s obitelji u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dobivaju vijest da im je odbijen azil. Raminovi roditelji podnose posljednju žalbu i nastavljaju sa svakodnevicom trudeći se zadržati pozitivan stav. U međuvremenu dječak kreće u školu, gdje svako novo iskustvo i prijateljstvo postaju vrjedniji nego ikad. Ova nadahnuta posveta tihoj ljudskosti, ljubavi i dobroti djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima.

“Čovjek koji je prodao svoju kožu” tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije ljubavna je drama s političkom oštricom, koju zbog kritike Zapada i svijeta elitne umjetnosti uspoređuju s “Kvadratom” Rubena Östlunda, a ujedno i prvi tuniski film nominiran za Oscar. Film prati mladog Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima. U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka Sam prihvaća faustovsku ponudu glasovitog umjetnika Jeffreyja Godefroia koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da zauzvrat dobiva slobodu, Sam prodaje prava na vlastitu kožu.

“Nemirni” je moćna ljubavna drama belgijskog redatelja Joachima Lafossea (“Izbezumljenost”, “Nakon ljubavi”, “Na putu”). U intimnom portretu bračnog para, restauratorice Leïle i slikara Damiena, Lafosse se ponovno okreće omiljenoj temi – obiteljskoj krizi. Može li brak opstati u okolnostima koje su daleko od idealnih te može li ljubav pobijediti sve, središnja su pitanja filma koji istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja. Filmsku priču i režiju nadopunjuju sjajne glumačke izvedbe Damiena Bonnarda (“Francuska depeša”, “Oficir i špijun”, “Les Misérables”, “Dunkirk”) i Leïle Bekhti (“Prorok”).

Projekcije filmova održavaju se od srijede do subote od 21:30 sati. Ulaznice je moguće kupiti na https://kupiulaznicu.zff.hr/ ili na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Cijena ulaznice je 30 kuna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X