Zagreb Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova

Ovogodišnje, trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala, uz brojne filmske poslastice i niz atraktivnih popratnih programa, donosi nekoliko važnih promjena: umjesto u listopadu, ZFF se odsad održava u studenom i traje 9 dana.

Zagreb Film Festival
Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu, održati u studenom, točnije od 14. do 22. studenog 2015. na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar i dr). Također, Festival će ove godine trajati jedan dan duže, što donosi još veći broj projekcija, ali i filmova i programa.

Od srijede, 20. svibnja aktualan je i natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program Festivala; rok za prijave je 15. kolovoz za međunarodnu konkurenciju, odnosno 20. rujan za filmove koji se prijavljuju u program Kockice. Natjecateljski program uključuje, kao i dosad, debitantske (prve i druge) dugometražne i kratkometražne igrane filmove, a od ove godine ZFF u natjecateljskom programu stavlja fokus na igrane filmove te će dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima. Hrvatski autori i autorice svoje filmove u trajanju do 30 minuta mogu prijaviti u natjecateljski program Kockice, i to do 20. rujna. Pravilnik i online prijavnica dostupni su na službenoj internetskoj stranici Festivala: www.zff.hr.

ZFF je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija, Alexandrosa Avranasa, pa čak i Georgea Clooneyja. Natjecateljski program Kockica najavio je i širu publiku upoznao s brojnim novim imenima na domaćoj filmskoj sceni koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije, već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (primjerice, Matija Kluković, Juraj Lerotić, Sara Hribar, Hana Jušić, Ivan Sikavica, Sonja Tarokić, Tin Žanić i dr.), uz sustavno promoviranje hrvatskog kratkometražnog filma. Kockice ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima.

Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da ćemo retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježiti 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bit će popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa za domaće medije.

Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine činit će odabrani debitantski naslovi značajnih bosansko-hercegovačkih redatelja. Velikih 5 već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i Bib PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 4. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Natječaj za ovogodišnju radionicu upravo je otvoren i traje do 15. srpnja, a informacije vezane uz postupak prijave mogu se pronaći na linku: http://bit.ly/1EPZ2KO. Na prethodna tri izdanja sudjelovalo je ukupno 18 projekata iz različitih europskih država, od kojih je veliki broj na sigurnom putu prema realizaciji. Primjerice, ove su godine domaćim projektima Zbornica Sonje Tarokić i Garbura Josipa Žuvana (polaznici radionice 2013. godine), kao i scenariju Čovjek iz Katange prošlogodišnjeg sudionika Radislava Jovanova Gonze, odobrena sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj projekta.

Osim toga, nedavno je objavljen i natječaj za dodjelu stipendije za MFA program prestižne sarajevske filmske škole film.factory čiji je program u sklopu Sarajevske filmske akademije razvio jedan od najvećih redatelja današnjice, Béla Tarr. Stipendija pokriva cjelokupnu školarinu za dvogodišnji studijski program (u iznosu od 25.000 eura), a ZFF će je dodijeliti (u suradnji s film.factory programom) jednom kandidatu iz Hrvatske. Rok za prijavu je 15. lipanj, a više informacija možete pronaći na linku: http://bit.ly/1DS1BYP.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X