Zašto je Liz Taylor bitna za iPod generaciju?

Na setovima svojih filmova nipošto nije bila ‘cvijeće’, no maniri koje je ispoljavala prema javnosti lekcija su bontona za sve koji su nakon nje ‘silovanjem’ medija postali celebrityji.

Puno prije Angeline i Brada, dok Pattinson i Stewartica još nisu bili ni u planu, Elizabeth Taylor i Richard Burton bili su Brangelina svog vremena. Prvi takve vrste. Pioniri holivudskih skandala, toliko moćni da je samo njihova prisutnost na velikom platnu spasila Twentieth Century Fox od bankrota zbog višestrukog probijanja budžeta za “Kleopatru”. Upravo su Tayloričina mušičavost, nepoštivanje radne etike, ponašanje u stilu nedodirljive primadone i sklonost hipohondriji uzrokovali enormne troškove filma koji ju je proslavio, dovodeći producente na rub propasti.

No, to je bila Liz Taylor iza scene. Njezin javni život, pak, bio je umotan u najfiniju svilu. Pred obožavateljima, medijima ili slučajnim prolaznicima nikad se nije pojavila raščupana, bez besprijekorne šminke, u ofucanim trapericama ili običnoj trenirci. Dignitet dive trudila se održati na sve načine, ponekad i pretjerano. Intervjue je davala s ispoliranom ljubaznošću na licu, bez ijedne psovke u mikrofon i izljevima bijesa pred novinarima. A filmski kritičari će pritom reći i da je znala i glumiti.

Zbog svega toga na solidnim temeljima stoji ovih dana učestalo ponavljana fraza da je ‘otišla zadnja od svoje vrste’. Zsa Zsa Gabor se možda još drži, no rijetko bi tko pojmove ‘diva’ i ‘umjetnica’ tako lako povezao s njezinim imenom.

Zašto bi stara dobra Liz trebala biti važna iPod generaciji? Ako ništa drugo, da fanovi Megan Fox ili Toma Cruisea uvide da se uspješna karijera može graditi bez skretanja u moralne stranputice i dovođenja vlastitog razuma u pitanje. Elizabeth Taylor imala je gotovo iste predispozicije kao i jedna Lindsay Lohan; ljepuškasta dječja zvijezda pred kojom se otvarao put velike karijere, ali i nezgodnih životnih zamki. Liz je dugo ustrajala na pravom putu, LiLo je pala pred prvim iskušenjem. Doduše, i pokojna diva se s vremenom propila, no tek nakon brojnih smrti bivših supruga, borbama s teškim bolestima i nagle izolacije od javnosti, što neminovno donosi depresiju. No, upišete li njezino ime u Googleovu tražilicu fotografija, nećete naići na nijedan mugshot niti neprikladnu paparazzo fotku. Uostalom, činjenica da malo tko zna kako izgledaju njezina djeca i unuci, pokazuje da je svoju životnu filozofiju uspješno prenijela i na podmladak.

Žena koja je, nakon smrti prijatelja i kolege Rocka Hudsona, opsežnim aktivizmom svijet upoznala s AIDS-om (dotad je Reaganova administracija odbijala priznati postojanje virusa HIV-a, a navodno ga je potajno nazivala „brisačem homoseksualaca“), nije imala tisuće sljedbenika na Twitteru niti ju je mučila dilema oko postavljanja statusa na Facebooku. Ali je ipak i u modernoj pop kulturi uspjela ostaviti mali, ali dubok trag – njezino posuđivanje glasa bebi Maggie u „Simpsonima“ (izgovorila je smo jednu riječ: „Daddy“), portal Total Film proglasio je najdirljivijom scenom viđenoj na televiziji uopće, a ta se epizoda smatra neprikosnovenim klasikom. Eto, konvertirajte za vaš iPod barem to, ako vam se gotovo četiri sata „Kleopatre“ čini previše…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X