Završena smotra jazza i bluesa u Šibeniku: Vrhunska imena i čaroban ambijent

Šibenski OFF jazz & blues festival ove je godine jednoglasno proglašen najboljim dosad. Evo zašto…

Vlatko Stefanovski na OFF-u (Foto: Jozica Krnić)

Lokacija. Važnosti prostornog identiteta festivala nisu bili svjesni ni samo organizatori, sve dok prije dvije godine nisu premjestili OFF na 4 bunara, također jednu od bajkovitih gradskih štacija. Nije upalilo, Trg Ivana Gorana Kovačića mjesto je rođenja OFF-a i publika promjene očito ne želi. Sama činjenica da je ove godine omaškom s plakata ispušteno mjesto radnje, a da pritom nitko u gradu nije postavio pitanje – gdje se održava festival, govori sama za sebe. Amira Medunjanin je po dolasku u Šibenik obišla pozornicu i poželjela vlastitom rukom dotaknuti srednjovjekovnu crkvu sv. Frane i stare gradske zidine koje dominiraju prostorom; veza je uspostavljena odmah. Vlatko Stefanovski je prije tonske probe stao na sredinu gledališta, sklopio oči, upijajući miris morskog zraka i osluškujući pjev lastavica; pronašao je svoj trenutak zena.

Zvuk. Vrijednost opreme koja je tri dana OFF-a stajala na pozornici tolika je da ju je neumjesno brojčano izraziti u javnosti. Sa jazzom nema mrdanja, ako zvuk nije kristalan i podjednako dostupan u svakom kutku tribina, posao je propao. Ozvučenje na OFF-u bila je stavka koju su, bez iznimke, glorificirali svi ovogodišnji izvođači. Gitaristi Mike Sponza i Ian Siegal, koji su na neprekidnoj svjetskoj turneji zadnjih tridesetak godina, dobili su poriv poljubiti ton-majstora u čelo. Ne znamo jesu li uspjeli.

Svjetlo. Dizajn svjetla nešto je čime su se OFF-ovci ove godine prvi put ozbiljnije pozabavili. Vizualni dojam bio je kudikamo pamtljiviji nego proteklih godina, nijedno svjetlo nije bilo raspoređeno niti upaljeno slučajno, a prostora za daljnje napredovanje itekako ima. Uslijed nekih „nemilih događaja“ tijekom zadnje večeri, dio gornjih reflektora bio je blokiran, a na zidu sv. Frane ugašen je i prepoznatljivi logo festivala. No to su već stvari kojima bi se trebali pozabaviti istražni organi.

OFF festival 2014 (Foto: Jozica Krnić)

Amira Medunjanin. S punim pravom prepoznata kao najveća zvijezda festivala. OFF je s Amirom postao festival koji prati aktualan trenutak na sceni, festival koji ima snagu ugostiti „najtraženiju glazbenu robu“ s ovih prostora. Publiku nije trebalo previše nagovarati, bila je to najposjećenija večer u osmogodišnjoj povijesti OFF-a. Svojim sevdah-jazzom i jedinstvenom interpetacijom starogradskim i rock standarda, Amira Medunjanin opravdala je sva očekivanja.

Mike Sponza i Ian Siegal. Prvi iz Trsta, drugi iz Londona, gitaristi koji su iznova definirali pojam kul u bluesu. Punokrvni blues-rock koji je starom gradskom jezgrom odzvanjao do dva iza ponoći. Kvalitetno i bučno otrežnjenje nakon emotivne katarze s Amirom Medunjanin.

Big Band Požega. Najveća nepoznanica ovogodišnjeg OFF-a. Orkestar koji je puno obećavao, a još više dao. Predvođen uvijek raspoloženim basistom Zvjezdanom Marjanovićem, BBP su s lakoćom „kupili“ publiku, šarajući po rock standardima, ali i klasicima Pat Methenyja. U pamćenju će ostati solo točka klavijaturistice i pjevačice Dine Rizvić, koja je očarala izvedbom makedonskog tradicionala „Zajdi, zajdi“.

Pannonia Project. Novosadski jazz sastav za glazbene sladokusce. Pannonia Project, čiji je osnivač proslavljeni basist Vlado Samardžić, u potpunosti je opravdao ono „jazz“ iz imena OFF-a i znalce u publici ostavio bez riječi. Neprikosnovena izvedba koju je hrvatska publika zadnji put imala priliku vidjeti prije predugih osam godina.

DalMotion Jazz Project by Jan Pele. Hrvatsko-slovenska autorska kombinacija, čiji glavni lik, Jan Ivelić – Pele, sjedi za bubnjevima. Sedam izuzetno uvježbanih jazz skladbi ispunilo je prvih sat vremena posljednjeg dana festivala. Bio je ovo tek drugi nastup iskusnih muzičara u ovoj postavi, umalo pa svjetska pretpremijera.

Vlatko Stefanovski. Vlatko nije razočarao. Vlatko vjerojatno ne može razočarati niti da se trudi. Gotovo dva sata užitka u prezentaciji gitarističkog umijeća muzičara koji je već na tonskoj probi, po nesnosnoj žegi, okupio nekoliko desetaka turista ispred pozornice i održao mini-koncert. „Slatka Vlatkova onanija na Fenderu“, bio je naslov na jednom Šibenskom portalu. S kolektivnim orgazmom na kraju, dodali bismo.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X