The Bambi Molesters na krovu MSU-a – Twang!

Ne morate se složiti, ali biti ćete u krivu. The Bambi Molesters su najbolji hrvatski bend. Osim toga su i jedan od najboljih surf rock bendova na svijetu.

The Bambi Molesters na krovu MSU-a (Foto: Izidor Tačković)

Njihova povratnička ploča „As the Dark Wave Swells“ jedan je od najboljih domaćih albuma u posljednjih 20 godina. Naslovna pjesma s tog albuma je najbolji instrumental skladan na ovim prostorima, a tridesetak sekundi onog krešenda u njoj vrijedi više nego većina ukupne ovdašnje rock produkcije. Svirali su sinoć na krovu Muzeja suvremene umjetnosti i dokazali zašto su i na krovu svijeta, barem u svojoj niši.

I zasurfao je krov na valu reverba i twanga. Svi koji su bili na barem jednog od u zadnje vrijeme dosta učestalih koncerata The Bambi Molestersa znaju koliko moćno bend danas zvuči. Za sve koji nisu, tu je dvostruki CD/DVD „A Night in Zagreb“ koji savršeno prenosi današnji repertoar, svojevrstan best of presjek sa naglaskom na zadnji album. U sedmeročlanoj postavi, sa klavijaturistom i puhačima, Siščani su se sinoć pokazali kao moćna organizacija s kojom se ovdje doista nitko ne može mjeriti.

Riječi nikad nisu bile presudan element ovoga sastava, tako da se izleti u skladbe s vokalom najčešće pokažu nepotrebnima. Druga je stvar kad ispred njih stane njihov prijatelj i producent Chris Eckman, kao u njihovom zajedničkom projektu The Strange, ali sinoć to nije bio slučaj zbog Chrisova ponovnog izleta u Afriku gdje pronalazi lokalne izvođače za svoju kuću Glitterbeat Records i skuplja inspiraciju za svoj projekt Dirtmusic. No, Dalibor je svjestan da nije vokal tog kalibra, pa se ni ne trudi previše zauzimati mjesto ispred mikrofona. A i što bi se gurao, kada je poput dana jasno da su za vrijeme koncerta sve oči ionako u Ladu.

Njen je scenski nastup nenadmašan, a u trenucima kada se priljube vratovi basa i gitara, odaju dojam prilazećih jahača u Leoneovom vesternu i nedostaje tek oblak kotrljajuće prašine iza njih da ugođaj bude potpun. Uz nezamjetne tehničke smetnje prouzročene pucketanjem zvučnika u dva navrata, The Bambi Molesters su odradili devedeset minuta maestralnog posla. Krov muzeja s pogledom na panoramu Novoga Zagreba pokazao se idealnim ambijentom za njihov atmosferičan zvuk. Redoviti highlight nastupa, „As the Dark Wave Swells“ ježi i baca publiku u potpuni trans. I nakon toga cijela ta domaća glazbena scena djeluje prilično neozbiljno.

Uzalud vam trud, svirači, nikad nećete biti cool kao ova ekipa. Evo, izgleda da se može napisati tekst o The Bambi Molesters, a da se ne spomene „Breaking Bad“.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X