The Bambi Molesters na krovu MSU-a – Twang!

Ne morate se složiti, ali biti ćete u krivu. The Bambi Molesters su najbolji hrvatski bend. Osim toga su i jedan od najboljih surf rock bendova na svijetu.

The Bambi Molesters na krovu MSU-a (Foto: Izidor Tačković)

Njihova povratnička ploča „As the Dark Wave Swells“ jedan je od najboljih domaćih albuma u posljednjih 20 godina. Naslovna pjesma s tog albuma je najbolji instrumental skladan na ovim prostorima, a tridesetak sekundi onog krešenda u njoj vrijedi više nego većina ukupne ovdašnje rock produkcije. Svirali su sinoć na krovu Muzeja suvremene umjetnosti i dokazali zašto su i na krovu svijeta, barem u svojoj niši.

I zasurfao je krov na valu reverba i twanga. Svi koji su bili na barem jednog od u zadnje vrijeme dosta učestalih koncerata The Bambi Molestersa znaju koliko moćno bend danas zvuči. Za sve koji nisu, tu je dvostruki CD/DVD „A Night in Zagreb“ koji savršeno prenosi današnji repertoar, svojevrstan best of presjek sa naglaskom na zadnji album. U sedmeročlanoj postavi, sa klavijaturistom i puhačima, Siščani su se sinoć pokazali kao moćna organizacija s kojom se ovdje doista nitko ne može mjeriti.

Riječi nikad nisu bile presudan element ovoga sastava, tako da se izleti u skladbe s vokalom najčešće pokažu nepotrebnima. Druga je stvar kad ispred njih stane njihov prijatelj i producent Chris Eckman, kao u njihovom zajedničkom projektu The Strange, ali sinoć to nije bio slučaj zbog Chrisova ponovnog izleta u Afriku gdje pronalazi lokalne izvođače za svoju kuću Glitterbeat Records i skuplja inspiraciju za svoj projekt Dirtmusic. No, Dalibor je svjestan da nije vokal tog kalibra, pa se ni ne trudi previše zauzimati mjesto ispred mikrofona. A i što bi se gurao, kada je poput dana jasno da su za vrijeme koncerta sve oči ionako u Ladu.

Njen je scenski nastup nenadmašan, a u trenucima kada se priljube vratovi basa i gitara, odaju dojam prilazećih jahača u Leoneovom vesternu i nedostaje tek oblak kotrljajuće prašine iza njih da ugođaj bude potpun. Uz nezamjetne tehničke smetnje prouzročene pucketanjem zvučnika u dva navrata, The Bambi Molesters su odradili devedeset minuta maestralnog posla. Krov muzeja s pogledom na panoramu Novoga Zagreba pokazao se idealnim ambijentom za njihov atmosferičan zvuk. Redoviti highlight nastupa, „As the Dark Wave Swells“ ježi i baca publiku u potpuni trans. I nakon toga cijela ta domaća glazbena scena djeluje prilično neozbiljno.

Uzalud vam trud, svirači, nikad nećete biti cool kao ova ekipa. Evo, izgleda da se može napisati tekst o The Bambi Molesters, a da se ne spomene „Breaking Bad“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X