Zdenka Kovačiček objavila pjesmu ‘Jutarnja frka’

S ‘Jutarnjom frkom’ Zdenka će nastupiti na 66. Zagrebačkom festivalu

Zdenka Kovačiček (Foto: Lupino)

”Frku” znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih. Međutim,ne i Zdenka Kovačiček,žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od prve Frke snimane 1981. godinepa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeoplei sve do”Jutarnje Frke” prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljiva je činjenica da je Zdenka s ”Frkom” nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstreampublici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ”Vrati se u moje dane” koja jeobilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike ‘Vrati se u moje dane’ nagrađena Grand Prix nagradom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina!!! Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. – Marko kao autor, a Zdenka kako glas – s novom pjesmom ”Jutarnja frka” idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019., a koji je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb. Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

“Nakon što smo snimili pjesmu ”Jutarnja Frka” odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati – to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim”, rekla nam je Zdenka
A, razloga za neodustajanje ima dosta i svi su vezani za lijepe događaje iz 2017. i 2018. godine koji su dodatnozačinili Zdenkinu i ovako vrlo plodnu karijeru. Ne samo da je njen prvi album ”Zdenka Kovačiček” iz ’78. godine postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinyla tako je ove godine u primila nagradu ”Večernjakova ruža” za glazbenicu godine, potom nagradu ”Fender” za životno djelo, nominaciju Hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi ”Ella i Marilyn”. U studenom 2017. godine Zdenki je uručena nagrada ELLE STYLE AWARDS za životno djelo, a uz sve to posebno joj, kao što bi to bilo i svakoj ženi koja voli lijepe stvari,zadovoljstvo predstavlja činjenica da jepjesma ”Elektra” u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu zatvorila reviju velikog Karla Lagerfelda za Chanel.

Uz sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijere predstavom „Priča o Janis“, a potom je tom zlatnom jubileju pridružila još jedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala ”dijamantni pir” u Lisinskom.
Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak „Frka“, a „Jutarnja frka“ to uvjerljivo sugerira.

”Jutarnja frka” dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane se pobrinuo Hrvoje Grčević, a sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Beara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X