Zebra Dots – sigurnim koracima prema promjeni

Novo regionalno kvalitetno glazbeno ime započelo je s predstavljanjem svog glazbenog prvijenca. Ljubljana je za Zebra Dots bila prva stanica.

Zebra Dots - Koolade i Saša Aleksandra Danilov (Foto: Zoran Stajčić)

Zebra Dots je hrvatsko-slovenski sastav za koji se nepromišljeno može ispaliti tvrdnja da mu je pala sjekira u med jer je riječ o prvoj grupi s ovih prostora koju je pod okrilje uzeo globalno jaki izdavač Universal Music. No pred Zebra Dots je ustvari veliki zadatak, ta grupa je svojevrsni lakmus papir za sve one kvalitetne potencijalne glazbenika koji teže profesionalnom tretmanu i tuđem ulaganju u njihovu glazbu. Možda je lako iz perspektive balkanske učmalosti zaključiti kako je diskografija mrtva, no globalno gledano, stvari su i statistički prilično daleko od te tvrdnje, jer je pad prodaje zaustavljen.

U trenutku objave, prvijenac Zebra Dots je na službeno u Universalovom katalogu ponuđen na download u 65 zemalja, a strategija osvajanja jednog po jednog tržišta se postepeno odrolava. Društvo je to ozbiljnih i iskusnih glazbenika koji pored iskustva posjeduju i bendovsku kemiju dobar autorski background. Ukratko imaju pjesme i imaju groove. Zvuče poput kasnog izdanka nekadašnje „Lagano, lagano“ priče, ali su dovoljno odvažni i za suvereno švrljanje po stilovima od laid-back chillouta do tvrdog funka. Za pjevačkim mikrofonima vokalni dio ravnopravno nose hrvatski pjevač, producent i DJ Koolade i slovenska pjevačica iznimne soul energije Saša Aleksandra Danilov.

Zebra Dots na promociji u ljubljanskom klubu Sputnik (Foto: Zoran Stajčić)

Službeni live početak ‘hodanja šansom’, ako se parafrazira naziv njihova albuma i singla „Walking On Chance“ koji je od ovog tjedna počeo osvajati i domaće radijske ljestvice, dogodio se u četvrtak 22. studenog u ljubljanskom klubu Sputnik – moderno uređenom prostoru, kao stvorenom za minglanje oko četiristo posjetitelja. Klub je bio prepun te večeri, dapače i više od svog gabarita jer koliko ih se tiskalo unutra oko pozornice, toliko ih je bilo i na jednako tako velikoj ‘pušačkoj’ terasi. Promocija je bez sumnje bila važniji društveni događaj u gradu, koji je i okupio solidan broj slovenskih glazbenika zainteresiranih za razgovor (a možda i pregovore) s ljudima iz Universala.

Na putu do Ljubljane je veselo novinarsko društvo u kombiju preslušavalo upravo objavljeni „Walking On Chance“, produkcijski zapeglan na nivou. Na prvu loptu bi se reklo kako je post-produkcija imala pune ruke posla. No kad je Zebra Dots te večeri zavirao na pozornici Sputnika, nakon petnaestak minuta je bilo jasno kako je riječ o čvrstom i kvalitetnom ‘organskom’ popu u kojem svi zvukovi izlaze iz instrumenata. Pored toga i bend je grizao čvrsto i poletno. Svi su bili svjesni da njihovo vrijeme službeno počinje i da treba nagaziti na ‘papučicu gasa’. Koolade i Saša kao vokalni tandem odlično funkcioniraju, dovoljno skladno da bi se još moglo pomisliti da su par i u privatnom životu. I naravno njihov engleski izričaj nipošto nije bio barijera između benda i publike. Sigurni su i svom hodu prema šansi, a uskoro će se pokazati hoće li uspjeti i srušiti onaj demoralizirajući i učmali mit o uzaludnosti pjevanja na engleskom na Brdovitom Balkanu. Nekako je vrijeme za to, vrijeme da i mentalno zakoračimo u novi milenij.

Saznajte više: Debi album grupe Zebra Dots izlazi 23. studenog

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X