Zebra Dots – ušminkani ali vjerodostojni bend koji grize pozitivno

Slovensko-hrvatski bend po prvi put se predstavio zagrebačkoj publici u utorak u Malom pogonu Tvornice kulture.

Saša Aleksandra Danilova (Foto: Borna Čavrag)

Prva asocijacija na Zebra Dots bila mi je slavna ideja pariških prometnih urbanista da se pješački prijelaz ne označava prugama i bojom već metalnim, u asfaltu zalivenim krugovima koji omeđuju široki pasaž preko prometnice. Možda je ta ideja bila preteča prugastim zebrama i možda je danas posve nestala s ulica gradova. Bendu Zebra Dots smiješi se prilika proputovati puno gradova i uz put pronaći koji istočkani, umjesto isprugani prijelaz.

U cmoljavoj još uvijek jesenskoj noći 18. prosinca bend se po prvi puta predstavio zagrebačkoj publici u malom Pogonu Tvornice kulture. Iako s repertoarom tek jednog albuma, Zebra Dots su preko sat vremena izbacivali zvuke pozitive i bezbrižnosti na okupljeno mnoštvo. Na Vox Feminae festivalu najavljeno novo vrijeme za heroine sada se materijalziralo u liku Zebra Dots pjevačice Saše Aleksandre Danilove koja na nastupima suvereno nosi triko “srebrne letačice” i baš kao antipod spomenutom super junaku zrači smislom i zarazno radosnom energijom. Glazba koju lansiraju Zebra Dots evocira plaže, sunce i uživanciju u toplim morskim noćima.

Koolade (Foto: Borna Čavrag)

Primjese soula i r’n’b stilova prožimaju se slušno ugodno s indie rock bazom tako da su asocijacije na Scissors Sisters bile neminovne, pogotovo što je uz Sašu glavni vokal i Koolade, naoko nježan mladić čiji glas ide duboko u muževne rezonance. Svih šest članova Zebra Dots moralo si je prilično ograničiti kretanje malom pozornicom u Tvornici što nije nimalo umanjilo njihovu zarazno plesnu ekspresiju.

Ograničenja snimljenog materijala provirivala su na vidjelo kroz cijelo trajanje koncerta jer CD ne može dočarati živu uigranost i razigranost benda koji je pjevački manje ispeglan nego na mediju, ali njihov cjelokupni dojam uživo daje puno žešći okvir za plesnu inspiraciju od snimke.

Zebra Dots u Tvornici (Foto: Borna Čavrag)

Centralno mjesto koncerta u mom slučaju zauzela je pjesma “One Desire”, zapravo jedina laganica na albumu “Walking On a Chance” zbog svoje ujednačene sporosti kroz cijelu pjesmu. Snažan pozitivistički tekst izaziva misli i osjećaje duhovno važne poruke pametne samouvjerenosti. Artikulirana želja u toj pjesmi je prekrasna i snažna i gura naprijed. Što bolje poželjeti zaigranoj ekipici Zebra Dots nego da im se želje nastave ostvarivati.

Saznajte više:

Zebra Dots ‘Walking On A Chance’ – kvalitetan pop izvan estradne kaljuže

‘Mi smo autorski bend koji glazbu shvaća ozbiljno i ne želi se kompromitirati’

Zebra Dots – sigurnim koracima prema promjeni

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X