Zebra Dots ‘Walking On A Chance’ – kvalitetan pop izvan estradne kaljuže

Projekt ili bend, pitanje je sad? Nameće se samo po sebi jer se radi o prvom domaćem izdanju kojim se veliki svjetski label poput Universala odlučio predstaviti u regiji kao aktivni diskograf, a ne samo kao dobavljač stranih licenciranih izdanja.

Zebra Dots 'Walking On A Chance'

Ono što priču na samom početku čini pozitivnom jest to da je riječ o potpuno novom izvođaču. Universal je primjerica mogao napraviti ziheraški deal s nekim već etabliranim imenom i cijela stvar bi se generalno sigurnije zakotrljala. No ovako, riječ je hvalevrijednom riziku iz kojeg se samo može zaključiti da veliki label vjeruje u primarnu djelatnost slovensko-hrvatske grupe Zebra Dots – u glazbu.

Obzirom da grupu čine prekaljeno društvo glazbenika, lako pomisliti da je riječ o jednokratnom projektu, a kad se „Walking On A Chance“ nekoliko puta presluša, što ovlaš, što detaljno, kreativna sinergija govori u korist prije svega autorske, a potom i izvođačke potentnosti. 13 pjesama ipak je predugačak niz da bi neki na brzinu sklepani pop projekt toliko dugo držao vodu. U takvim slučajevima, obično se popunjava minutaža između nekoliko ciljanih hitova dok se kod Zebra Dotsa osjeti konceptualna arhitektura cjelokupnog materijala iako je riječ o pop grupi.

Zastupljeni su brojni stilovi, no izbjegnuta je prekomjernost i natrpanost, koja obično služi kao koprena za prikrivanje autorske nedorečenosti. „Walking On Chance“ je plesni album koji se slojevito otvara i predstavlja. „Elephant Strong“, „Don’t Cry“ i „Walking On A Chance“ u inteligentnom hommageu Laid Backu, danskoj post punk grupi koja je tijekom 80-ih bila sinonim glazbenog cool raspoloženja. U toj konstelaciji pjesma „Walking On A Chance“ (koja je odabrana za najavni singl) prirodna je kulminacija prvog dijela albuma, koji je kod debitanata najvažnije poglavlje, može se reći i buduće karijere. I tu je već jasna i ravnopravna žensko-muška vokalna podjela između Kooladea i Saše Aleksandre Danilove.

Nakon „Walking On A Chance“ Zebra Dots ulaze u moderne R&B vode. „Outta My Mind“ je začinjena nasljeđem Stevieja Wondera, dok „Give A Little“ zahvaljujući efektnom refrenu u kojem je Sašin vokal u potpunosti došao do izražaja vuče u putenom smjeru nakadašnjeg Destiny’s Childa. Na sredini albuma dolazi do preokreta vokalnih uloga, a stvaranje eventualne monotonije riješeno je izlaskom Danilove u prvi plan. Nakon „Don’t Give Me The (Bullshit!)“ otpjevane iz petnih žila stavom jedne „Sisters Are Doin’ It For Themselves“, Zebra Dots pokazuju novi adut. Tenzija malo pada s „Crystal“ koja je vjerojatno solidno ubrizgavanje plesnog adrenalina publici kad se izvodi uživo, no na albumu je pomalo plošna i predvidljiva, kao što se ni „Teaser“ nakon nje ne čini kao nužno najbolje rješenje, za razliku od narednog backbeat funka „Pressure“ koji najavljuje novo penjanje sinusoide očekivanja. A potvrđuje je i balada „One Desire“ utopljena u emotivni premaz Portisheada iz čijeg elegičnog raspoloženje decentno izvlači naredna „Party & Romance“. S „Mr. Revenue“ slijedi koketiranje s glazbeno naplodnijim razdobljem karijere Michaela Jacksona, tj. suradnje s Quincy Jonesom, ali je i to zanimljivo ‘modernizirano’ upotrebom auto-tunea. Album zatvara eklektični pop hip hop hibrid „Clock Alarm“ usporavajući ritam albuma na mjestu gdje se to i očekuje.

Album „Walking On Chance“ nimalo ne zvuči kao domaći album, ne stoga što su sve pjesme otpjevana na engleskom, već i zbog samog pristupa u kojem se Zebra Dots pozicionira za utrku izvan granica regije, što je u ovom trenutku prilično realna situacija. S druge strane dobili smo jedno kvalitetno pop izdanje i bend koji je miljama daleko od mindseta estradne kaljuže. Stvari se možda mijenjaju puževim korakom, ali se mijenjaju. U ovom slučaju na bolje.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2012.)

Saznajte više: Intervju s grupom Zebra Dots: ‘Mi smo autorski bend koji glazbu shvaća ozbiljno i ne želi se kompromitirati’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X