Žen u Tvornici kulture – Girl power!

Žen su vlasnice jednog od najhvaljenijih domaćih albuma godine, a sinoć su ga predstavile na promociji u Malom pogonu Tvornice kulture.

Žen u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Kad bi se pjesme s Ženovoga novog albuma “Jantar” puštale na radijskim postajama koliko i Vatrina pjesma istoga imena, svijet bi bio ugodnije mjesto. I dok ovako Vatra puni Dom sportova, svaki poznavatelj i ljubitelj glazbe znao je da je ovaj vikend koncert koji se ne propušta upravo Ženova promocija novog albuma u Tvornici.

Iako se često ističe kako je riječ o audio-vizualnom projektu, sinoćnji koncert zbog tehničkog problema nije imao izraženu vizualnu komponentu, no ovom post-rock kvartetu ona nije presudna. Fokus valja držati na glazbi koja zvuči sjajno kad djevojke zakuhaju, a doima se da bi im izvrsno legla dulja forma pjesama, možda čak i više instrumentalna jer očito vole rasviravati materijal u trenucima transa, pa stvari mogu zazvučati nalik bendovima poput God Is An Astronaut.

Koncert je obilježio niz gostiju koji su sa Žen dijelili pozornicu. Na nekoliko pjesama drugu gitaru je svirao Sven, jedini muškarac kojemu je sinoć bilo dopušteno na pozornicu. Na “Igri protona, elektrona i neutrona” gostovala je Mia s kuglom čiji žonglerski nastup i nije postigao ciljani efekt, već je cijela stvar djelovala pomalo zbunjujuće. Na “Žalu” je gostovala Lucija Potočnik, basistica Mika Male, a pred kraj koncerta, u izvedbi singla “Kraj početak” pridružila im se i u posljednje vrijeme sveprisutna Tena Rak. Predbisni dio koncerta okončan je “Slavenskom bajkom”, izvrsnom jezičnom igrom, koja je na pozornici okupila i sve goste.

Žen je drugim albumom iskristalizirao svoju poetiku, s razlogom je od kritike dočekan bezrezervnim pohvalama, a bend sada drži jedinstvenu poziciju na sceni, što dokazuje brojna publika koja je nahrlila u Tvornicu. Bilo da prže shoegaze instrumentale poput spomenute “Igre protona” ili dirljive balade o ljubavi između čovjeka i psa (predivna “Tvoje šape ostavljaju tragove”), čitav materijal nosi sada već sasvim prepoznatljivi potpis Žena.

Za jedino negativno iskustvo koncerta su se pobrinuli neki novi redari koji su odlučili revno protjerati ekipu nakon završetka koncerta, a ako nastave s takvom praksom i stavom, koncerti u Tvornici mogli bi postati manje ugodna iskustva.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X