‘Žene to mogu!’ – na Youtubeu dokumentarni film o ženama koje progovaraju o nepravdi u doba korone i potresa

‘Godina 2020. sve nas je dočekala promjena koja je naglo usporila svijet. U ekonomskom smislu se promijenilo to što se život pod prijetnjom velikog virusa zaustavio na mjesec – dva i to je ostavilo velike posljedice. Samoizolacija i odsječenost od normalnih aktivnosti otvorila je vrata mnogim nepravdama, zaradama na tuđoj muci, građenju političkih poena, pa tako i priliku da se nametnu novi zakoni, principi te se iskoristi umjetno stvoreni ‘vremenski vakum’ kako bi se promjenila društvena slika’, poručuje redateljica Danijela Stanojević.

‘Žene to mogu!’

Zagreb, glavni grad Hrvatske, pogodio je potres 22. ožujka, koji je uz virus posijao strah koji je zavladao društvom, dodatno onesposobio građane. Centar glavnog grada promijenio je sliku. Zagreb je u ruševinama vraćen 140 godina unatrag. Stare zgrade potpuno su uništene. Zaustavljen je javni projevoz. Ljudi su ostali bez krova nad glavom. Država i Grad koji uveliko ovise o turizmu izgubili su većinu prihoda. Odjednom je sve stalo, protok novca, život, te je nastupilo vrijeme velike nepravde te otpora građana. Nema pomoći građanima, nema socijalne politike prema onima koji su ostali bez krova nad glavom. Građani se samoorganiziraju i pomažu jedni drugima. Otpor postaje sve veći.

U svemu tome najbolje su se snašle žene koje nesebično dijelile svoja znanja, vrijeme i volonterski društveni angažman. Žene koje nisu samo pomagale sebi, one su pomagale čitavoj zajednici.

Svojim angažmanom mijenjaju situaciju u kojoj pomažu i rade progres koji će tek u budućnosti imati odjeka. Film „Žene to mogu!” sniman je u periodu od 24. travnja do 10. svibnja te su u tom periodu tri protagoniskinje spremno progovorile na koji način su se angažirale, te su jasno artikulirale društvene probleme. Time je ovaj film presjek političke slike Zagreba i Hrvatske. Mnoge druge protagoniskinje dogovarane odmah nakon 22. ožujka svega nekoliko dana ili tjedana nakon potresa odustale su. Nisu mogle više govoriti i o svojem angažmanu vezanog za Korona virus. Potres je svima preuzeo živote. Korona i potres naglavačke su okrenule čitavu komunikaciju, atmosferu, društvo i politička strujanja te se širio egzistencijalni strah i neizvjesnost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X