Zmajar i Nebo Roza u Močvari – nova snaga underground scene

Sinoć su u sklopu programa ‘Začarana Močvara’ u klubu na nasipu nastupila dva manje razvikana, ali svakako snažna imena s domaće underground scene, bendovi Zmajar Jure Ščapeca, te Nebo Roza koji predvodi Brane Norac.

Zmajar u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Zmajar je vjerojatno najfriškije ime domaće neodepression i freak folk scene. Dok je među publikom još uvijek poznat kao mlađi brat Ivče Ščapeca, voditelja projekata Seine i upokojene Vlaste Popić, Jura je svoj samostalni ‘claim to fame’ izborio hrabrim protestom u Varaždinu, gdje je sa svojim psom Mišom prosvjedovao protiv ‘molitelja’ koji su okupljeni ispred bolnica zaogrnuti lažnim osjećajem moralne superiornosti, koji im osigurava njihova religioznost, vršili teror nad djevojkama kojima je već ionako bilo dovoljno teško budući da su ih životne prilike ostavile bez izbora i natjerale na pobačaj. Jura je svojim suprostavljanjem moralnoj inkviziciji raskrinkao njihovo licemjerje i dospio na sve hrvatske portale, pritom skupljajući simpatije iz cijele zemlje.

Taj i takav Jura Ščapec ubrzo je zatim pokazao da gaji talente koji i nadilaze politički aktivizam. Okupio je bend Zmajar koji se dosad službeno oglasio tek jednom pjesmom, lo-fi uratkom nazvanom “Myself”, u kojoj u pratnji ukulelea Jura u falestu ad infinitum ponavlja jedini tekst: “My life sucks so bad, I want to shoot myself in my head”. Naslanjajući se tako na estetiku koju je u nas uvelike etablirao njegov stariji brat na Seineovim “Skicama”, ne čudi da je Zmajar svoj prvi nastup imao prije drugog velikog pjesnika depresije, Denisa Kataneca u Vinylu. Navedenu pjesmu Zmajar sinoć ipak nije izveo, ali je itekako pokazao potencijal drugih pjesama, pogotovo dvaput odsvirane “Svinjice”, koja odiše rijetkim šarmom temeljenim na lijepoj folk melodiji i Ščapecovim ojnkanjem u potpisnom falsetu, te će svakako postati koncertnim favoritom na budućim ukazanjima ovog obećavajućeg benda.

Nebo Roza je bend koji predvodi Sinjanin Brane Norac, čovjek koji je nešto širem krugu pratitelja zbivanja na sceni poznat kao prvi primarijus Klinike Denisa Kataneca, posljednjeg u nizu projekata pjesnika iz Dubrave pred kojim je neizvjesna budućnost. Brane je s Nebo Roza već dosta dugo prisutan na sceni, ali koncerte ne održava prečesto, a i studijski materijal se, čini se, dugo sprema. Sinoć je u Močvari imao svoj prvi veliki ‘hedlajnerski’ nastup i dokazao da je definitivno spreman za to.

Nebo Roza u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

U postavu benda dovedena su neka nova, ali na sceni odavno poznata imena. Na bubanj je postavljen bubnjar grupe Svemir kantautorice Zvonke Obajdin, odlični Matko Boršić, a pridružen mu je i koprivnički basist Karlo Cmrk, trenutno aktivan u Letargu Brune Antolića, ali i bendu Nine Romić. S ovim momcima pozornicu dijele i trubač Tomislav Krešu, Elizabeta Marijanović na klavijaturama, te Josipu Jelušiću na drugoj gitari. Njihova glazba svakako je srodna folk akustici njihovih parnjaka kao što su Katanec i Seine, ali se ujedno od njih uvelike i razlikuje, prvenstveno po općem dojmu pozitivne energije i nade koja probija iz pomno promišljenih aranžmana koji se ne libe odvažno osloniti na tradiciju jazza i šansone. Norac i njegov bend posjeduju kvalitetu šarma koja bi mogla primamljiva i puno široj publici od one koju im osigurava njihova pozicija u alternativi, ne mnogo različitu od one koja je demonstrirana, primjerice, u pjesmi ovogodišnjeg pobjednika Eurovizije.

Solidna posjećenost u klubu na koncertu dva benda, od kojih je jedan praktički u porodu, a drugi u procesu etabliranja i učvrščivanja pozicije, u svakom je slučaju jedan od najpozitivnijih dojmova sinoćnjeg koncerta u Močvari. Ta činjenica govori o postojanosti veza između publike i izvođača koji, iako stvaraju glazbu dostojnu mnogo veće pozornosti od one koju dobivaju, kvalitetom ipak privlače uho i srca kolega muzičara i dovoljno brojne svite jedne nove generacije koja dolazi i zna prepoznati i cijeniti dobar proizvod. A Jura i Brane sa svojim bendovima to svakako jesu.

 

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X