Zoran Čalić i ‘Razum i bezumlje’ u Vintage Industrialu – kad je imao 16

Bivši gitarist Majki uronio je sinoć u materijal koji ga je odredio kao glazbenika, a ako izbacimo iz konteksta posljednji album Majki ‘Nuspojave’, ‘Razum i bezumlje’ je jedini studijski album Majki na kojem nije svirao Zoran Čalić.

Zoran Čalić u Ljetnom vrtu Vintage Industriala (Foto: Zoran Stajčić)

Zoran Čalić čest je gost zagrebačkog Vintage Industriala. Jest da je prošlo dvije godine od objave njegovog prvo solo albuma „U moru i plamenu“ i da je upravo u tom klubu u Savskoj imao i promotivni nastup, no od tada se svako malo vraća u nekoj novoj koncertnoj inkarnaciji. Posljednji put je to bio izvrsni ‘cutting heads’ s Yogijem Lonichem, a sinoć je Ljetnom vrtu, ponovno otvorenog Vintage industriala nakon ljetne pauze, gig bio sasvim drugačije prirode.

Zoran Čalić u Ljetnom vrtu Vintage Industriala (Foto: Zoran Stajčić)

Kako je došlo do svega, možda je najbolje citirati samog Čalića, tj. njegovu najavu svirke: “Neki dan me nazvao frend koji radi u Vintageu i sastavlja program, s prijedlogom – ‘ajmo složit svirku na terasi kluba, odsviraj jedan akustično/ poluakustični koncert sa stvarima koje su utjecale na tebe, kao glazbenika. Reko’, super ideja, može buraz! Nakon poziva, krenuo u glavi sastavljat setlistu odnosno popis pjesama koje bi mogao svirat… Stavim na taj popis stvari od T-Rexa, Stonesa, Howlin Wolfa , Hendrixa… Al’ sam onda pomislio, da možda to i nije neka tako originalno, jer danas, u doba najezde cover bandova, ziher imaju gomilu sastava koji sviraju iste te ili slične pjesme i nekako mi je entuzijazam počeo kopnit… Onda se sjetih albuma koji me zaista, al ono istinski opčinio, začarao, razvalio kao klinca i promijenio me. Promijenio je moje stavove i pogled na život, skužio sam način na koji se mogu izrazit, izrazit preko električne gitare… Bio je to album „Razum i bezumlje”, prvi album grupe Majke , koji je objavljen u teška vremena, travnja 1990.“

Zoran Čalić u Ljetnom vrtu Vintage Industriala (Foto: Zoran Stajčić)

Čaliću koji je tada imao 16 godina, u jednoj vinkovačkoj ulici album „Razum i bezumlje” dao Ivica Duspara, prvi gitarist Majki. U neku ruku, Duspara je time odredio budući Čalićev put koji je već na idućem, drugom albumu, „Razdor“ postao član Majki, te svojim riffovima obilježio glazbu tog benda.

Sinoć je praćen Jurom Lesarom na akustičnoj gitari i Martinom Janežičem – Bucom na kajunu i perkusijama, Čalić u koncertnom polu-akustičnom ruhu upravo oživio prvijenac Majki od čijeg objavljivanja je prošlo 28 godina. U neku ruku se i on, koji je na bini podsjećao na starog hippijea, duhom i pristupom preobrazio tijekom izvedbe u tinejdžera koji je upijao svaki ton s te ploče, poletno izvodeći pjesme u skormnom, ali strasnom, akustičnom ruhu. Očima promatrača, bio je to osjećaj kao da ste trojici zagriženih klinaca banuli na probu, naravno ako ste u tom trenutku zatvorili oči.

Zoran Čalić u Ljetnom vrtu Vintage Industriala (Foto: Zoran Stajčić)

Počeli su sa „Svaku noć i svaki dan“, „Ne mogu se kontrolirati“, te potom „Ljubav ubija“, dakle nizom koji je i otvarao taj album. Himna, kako ju je Čalić nazvao, „Iz sve snage“ odsvirana je dvaput, tj. s njom je i zatvoren nastup jer je drugi dio koncerta bio rezerviran za nekoliko Čalićevih pjesama sa solo albuma, a priliku da predstavi svoje pjesme s nadolazećeg uratka dobio je i njegov slovenski kolega Jure Lesar. No također je zanimljivo da koncepcija „Razuma i bezumlja“ nije bila proširena s niti jednom pjesmom iz kasnijeg ‘Čalićevog razdoblja’. Možda je mogao ‘pasti’ i jedan „Mršavi pas“, čisto za umjetnički dojam.

Zoran Čalić u Ljetnom vrtu Vintage Industriala (Foto: Zoran Stajčić)

Koincidencije radi, jučer nas je napustila Kraljica soula Aretha Franklin, a istog datuma 1977. s ovog svijeta je otišao Kralj rock and rolla Elvis Presley, no istog dana je prije 53 godine u Vinkovcima rođen Goran Bare, a ako je itko Kralj rock and rolla iz našeg sokaka, onda je to on. Iste te ‘koincidencije radi’, Čalić nas je podsjetio na to.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X