Zvjezdan Ružić uz koncertni klavir i Mellotron pokrenuo projekt ‘Pianotron’

‘Pianotron’ je posljednji u nizu projekt autora Zvjezdana Ružića koji je rezultirao albumom ‘Delightful F’. Osim imenom, on je i konceptualno organiziran kao nijedan drugi, bez imalo pretjerivanja. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na glazbenom planu.

Zvjezdan Ružić – Pianotron ‘Delightful F’

Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i Mellotron. Dok su isti popularizirali Beatlesi, Ružić mu pristupa s neke potpuno druge, nove i inovativne strane. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su skladbe koje svojom pitkošću i jednostavnošću, unatoč tehničkoj kompleksnosti izvedbe, oduševljavaju publiku od onih najmlađih do najstarijih, što je potvrđeno na premijernoj izvedbi albuma u Opatiji krajem ožujka ove godine. Oduševljenje publike podijelili su i eminentni kolege glazbenici, kao što su Massimo Savić, Neno Belan i Berislav Blažević, što svakako potvrđuje kako ovaj projekt nudi nešto drugačije, nešto inovativno i svježe.

Inspiraciju Ružić pronalazi u hrvatskoj kulturi i krajolicima te svoje doživljaje spretno opisuje svojim notama kako bi svatko tko ih čuje osjetio i dušu zemlje, naroda i melosa u kojemu je odrastao i koji ga je svakako značajno oblikovao u ono tko i što on danas jest.

Ružićeva skromnost i pristupačnost te pitkost izričaja izraženi su u ovom solo albumu, na kojemu se posebno ističu njegove skladateljske i aranžerske sposobnosti. Iako je kombinaciju Mellotrona i koncertnog klavira predstavio i na protekla dva albuma sa svojim sekstetom, u ovom projektu je Ružić pred publikom sam i ogoljen: desna ruka na klaviru, lijeva na Mellotronu i čitav njegov unutarnji svijet se ispoljava notama, bez ikoga na pozornici na koga će se osloniti. To zahtijeva koncentraciju, ali i hrabrost, zbog čega je Ružić dugo tražio ton i mjeru kako bi se izrazio i iskazao točno onako kakav on jest: razigran, uporan, spretan, nepokolebljiv, kreativan i inovativan. Rezultat je projekt Pianotron, projekt kojemu nema sličnoga jer je on prvi na svijetu koji se odvažio prikazati doživljaje svoje zemlje i života u njoj na način baš kakva je i ona – posve posebna i unikatna. On pronalazi način da nešto kompleksno pretvori u nešto što je za slušanje izuzetno pitko te da nešto nezamislivo lijepo, kao što je Hrvatska i hrvatska kultura, prikaže na dosad nezamisliv način zahvaljujući odvažnom pristupu u kombiniranju instrumenata. Njegov je cilj izazvati i sebe i publiku na nešto dosad nepoznato i nečuveno te pritom u svojoj glazbi zamrznuti ljepote Hrvatske kako bi zauvijek ostale upravo onakve kakvima ih je on vidio i doživio u trenucima inspiracije.

Album je sniman 15. i 16. srpnja 2019. u velikoj koncertnoj dvorani Lisinski. Producent albuma je Filip Vidović. Izdavač: Pianotron – Zvjezdan Ružić, album izdan 22.12.2019. kao online izdanje. Naslovna fotografija albuma: Dinko Šimac, Simone Di Luca. Cover Design: Oleg Šuran.

>>Link za kupnju albuma

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X