Zvjezdan Ružić uz koncertni klavir i Mellotron pokrenuo projekt ‘Pianotron’

‘Pianotron’ je posljednji u nizu projekt autora Zvjezdana Ružića koji je rezultirao albumom ‘Delightful F’. Osim imenom, on je i konceptualno organiziran kao nijedan drugi, bez imalo pretjerivanja. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na glazbenom planu.

Zvjezdan Ružić – Pianotron ‘Delightful F’

Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i Mellotron. Dok su isti popularizirali Beatlesi, Ružić mu pristupa s neke potpuno druge, nove i inovativne strane. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su skladbe koje svojom pitkošću i jednostavnošću, unatoč tehničkoj kompleksnosti izvedbe, oduševljavaju publiku od onih najmlađih do najstarijih, što je potvrđeno na premijernoj izvedbi albuma u Opatiji krajem ožujka ove godine. Oduševljenje publike podijelili su i eminentni kolege glazbenici, kao što su Massimo Savić, Neno Belan i Berislav Blažević, što svakako potvrđuje kako ovaj projekt nudi nešto drugačije, nešto inovativno i svježe.

Inspiraciju Ružić pronalazi u hrvatskoj kulturi i krajolicima te svoje doživljaje spretno opisuje svojim notama kako bi svatko tko ih čuje osjetio i dušu zemlje, naroda i melosa u kojemu je odrastao i koji ga je svakako značajno oblikovao u ono tko i što on danas jest.

Ružićeva skromnost i pristupačnost te pitkost izričaja izraženi su u ovom solo albumu, na kojemu se posebno ističu njegove skladateljske i aranžerske sposobnosti. Iako je kombinaciju Mellotrona i koncertnog klavira predstavio i na protekla dva albuma sa svojim sekstetom, u ovom projektu je Ružić pred publikom sam i ogoljen: desna ruka na klaviru, lijeva na Mellotronu i čitav njegov unutarnji svijet se ispoljava notama, bez ikoga na pozornici na koga će se osloniti. To zahtijeva koncentraciju, ali i hrabrost, zbog čega je Ružić dugo tražio ton i mjeru kako bi se izrazio i iskazao točno onako kakav on jest: razigran, uporan, spretan, nepokolebljiv, kreativan i inovativan. Rezultat je projekt Pianotron, projekt kojemu nema sličnoga jer je on prvi na svijetu koji se odvažio prikazati doživljaje svoje zemlje i života u njoj na način baš kakva je i ona – posve posebna i unikatna. On pronalazi način da nešto kompleksno pretvori u nešto što je za slušanje izuzetno pitko te da nešto nezamislivo lijepo, kao što je Hrvatska i hrvatska kultura, prikaže na dosad nezamisliv način zahvaljujući odvažnom pristupu u kombiniranju instrumenata. Njegov je cilj izazvati i sebe i publiku na nešto dosad nepoznato i nečuveno te pritom u svojoj glazbi zamrznuti ljepote Hrvatske kako bi zauvijek ostale upravo onakve kakvima ih je on vidio i doživio u trenucima inspiracije.

Album je sniman 15. i 16. srpnja 2019. u velikoj koncertnoj dvorani Lisinski. Producent albuma je Filip Vidović. Izdavač: Pianotron – Zvjezdan Ružić, album izdan 22.12.2019. kao online izdanje. Naslovna fotografija albuma: Dinko Šimac, Simone Di Luca. Cover Design: Oleg Šuran.

>>Link za kupnju albuma

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X