Zvjezdani čovjek i njegove zvijezde ponovno su izašle

David Bowie jedno je od najneobičnijih ljudskih bića, neki kažu i izvanzemaljskog porijekla, čija je glavna misija cjeloživotna transformacija u jedinstvene persone univerzalne karizme. Deset je godina izbjegavao studio, a na pragu objave novih materijala donosimo pregled najvažnijih faza ovog zvjezdanog čovjeka.

David Bowie 'The Man Who Sold The World'

Upoznavši novu djevojku Angie, karizmatični Bowie s njom iznajmljuje kuću u koju se useljavaju i dovode još petero ljudi da im se pridruže, a među njima se našao i njegov životni partner Tony Visconti, s kojim započinje kreativnu ludost koja će potrajati do danas. Osim što je ovo zdanje bilo leglo kreativnosti, postajalo je i leglo razvrata i opijata, što je bio odraz novog duha vremena obilježenog eksperimentiranjem u svim aspektima života i prepuštanjima hedonizmu. Previše su se tome prepustili i The Beatles što je djelomično posredovalo raspadu, a svakako su u tome pretjerali Janis Joplin, Jimi Hendrix i Jim Morrisson koje je u godinu dana odnijelo prekomjerno uživanje u drogama. Među onima uvjerenim u kreativni poticaj teških droga bio je i sam protagonist ove biografije koji o njima, kao i seksu, društvenim previranjima i promjenama počinje pjevati u svojim pjesmama. Kao dodatna inspiracija, ali i novi uzor bio je mladi buntovnik Lou Reed – ujedno i dio Warholove Tvornice sklone ugošćavanju njegovih Velvet Undergrounda. U kreativnom zanosu s Viscontijem i novim prijateljem Mickom Ronsonom osniva The Hype – bend koji je definirao konture glam rocka kao izraza kojem su mnogi prije njih kaotično težili, ali neslavno završavali u varijantama izraza koje bismo stavili u kategoriju seljačluka. Glam rock i personificiranje fikcijskog lika bendu, ali ponajviše osebujnom Bowieju sklonom pretjeranosti napokon daju pravu platformu za potpunu slobodu u dotad nesavršenom i neoblikovanom izrazu. S The Hypeom David Bowie se po prvi puta napokon nalazi kao potpuni umjetnik.

David Bowie 'Hunky Dory'

Svoju prvu značajnu metamorfozu i glazbenu katarzu koju doživljava s The Hypeom oblikuju novi menadžer Tony Defries i djevojka mu Angie sa sugestijama o prihvaćanju novog androginog izgleda. Takve ideje, koliko god da Bowieja smatrali avangardnim i samostalnim u radu, nikada ne bi bez nje prigrlio. Štoviše, u brojnim je prisjećanjima navodio kako bez nje na to ne bi ni pomišljao, a slušanje ženskih ideja odmah mu je donijelo medijski interes koji je, naravno, bio usmjeren prvenstveno na provokativni izgled, a tek onda glazbu koja ga je pratila. No najveću prašinu dotad podiže naslovnicom za današnji klasik Man Who Sold The World gdje ga uspoređuju s Lauren Bacall zbog zapanjujuće ženstvenosti u pozi i haljini u kojoj je pozirao. Album, kao ni prethodni, još uvijek kao studijski rad s drukčijim zvukom nije dobio zasluženu pažnju. No dok mu karijera i nije toliko cvjetala, Angie i David postaju roditelji 1971. Iste ‘proljećarske’ godine kada na svijet dolazi Bowijev nasljednik Zowie, veliki tata potpisuje ugovor s RCA Records i kao prvi album pod novom etiketom na radijske postaje lansira „Hunky Dory“, dok u novine lansira šokantno priznanje o svojoj homoseksualnosti. Prvi singl „Changes“ pomno je odabran za novi istup u javnost kao savršena kalkulacija engleskog kameleona i njegovog sve razrađenijeg menadžmenta koji ipak mogao predvidjeti zanimanje javnosti i medija, ali najmanje naglu prodaju ploča. Bowiejevo višegodišnje ispitivanje različitih sredstava komunikacije i prezentacije uz različita znanja iz polja umjetnosti bila je tek inkubacija za njegov najznačajniji umjetnički izrod koji će postati ikonom rock-glazbe i najprepoznatljivija persona iz tog svemira – rađao se Ziggy Stardust.

Nastavlja se…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X