Zvuk dvadesetih: Cunami Flo – od uličnog vandala do balkanskog hitmakera

Ima li hip hopa na Balkanu? Jesu li se zadnjih godina baš svi ambiciozni mlađi reperi izmjestili u profitabilniji sektor i odabrali opciju pop-folk-trap-cajka-crap? Što se još može pronaći na reperskom meniju, a da nije izašlo iz kuhinja davno etabliranih predstavnika stare škole?

Cunami Flo ‘Capcarap’

Prije defetističkog zaključka kako je nova ekipa sposobna samo za notorne estradne marifetluke poslušajte EP „Geto varijante“ koji su zajedno izbacili Seksi iz Crnog Ceraka i Cunami Flo. Možda vam se neće naročito dopasti, ali dobit ćete rijetku porciju sirovog i tvrdog balkanskog hip hopa i trapa, vješto izrezanu u 6 traka s ukupno 17 minuta materijala.

Ovo bi mogla dugoročno važna regionalna suradnja i dodatni poticaj za hip hop u ovim krajevima zato što Seksi i Cunami nisu neki zakrabuljeni marginalci iz undergrounda nego jaki igrači koji haraju trendingom s desetinama milijuna pregleda na svojim udarnim pjesmama. Relja Despotović – Seksi i njegov kolektiv Crni Cerak već su prepoznati kao drugačiji od drugih BG hitmakera, pogotovo nakon soundtracka „Paket angažman“ za film Luke Mihailovića „Indigo Kristal“. Za razliku od svojih saveznika iz CC-a, sarajevski ulični heroj Emin Hadžajlić na sceni poznat kao Cunami Flo nije imao adekvatan tretman, pa ispada da je najviše medijskog prostora dobio gostujući u rubrikama crne kronike.

Naime, prvi put je bio intenzivnije medijski praćen pretprošlog ljeta poslije privođenja na policiju zbog crtanja grafita po sarajevskim tramvajima, a drugi put zbog nedavnog incidenta na popularnoj beogradskoj splavi Kartel koja je prekrcana posjetiteljima njegovog koncerta potonula u Savu, srećom bez tragičnih posljedica. Cunamijeva muzika nekako je ostala u drugom planu, makar je ranije osumnjičeni ulični vandal Rulof danas, na pragu tridesete, jedan od glavnih aktera balkanskog hip hopa i njegov nezaobilazan predstavnik na svim top listama streaminga.

Između ostalih Cunami Flo potpisuje dvije od tri najluđe pjesme koje su se prošle godine kroz streaming plasirale na Croatia Bilboard Chart – „Capcarap“ i „Droga Amsterdam“. Treća je, naravno, sveprisutna „Mama ŠČ!“. No, tamo gdje je eurovizijska ekstravagancija Leta 3 bila naveliko hvaljena i potom višestruko nagrađivana, uglavnom potpuno zasluženo, Cunamijevi top hitovi registrirani su samo u statistikama kao da je riječ o infantilnim TikTok razbibrigama kojih se poslije par tjedana na chartu više nitko neće sjećati.

To je očito bila potpuno kriva procjena. „Droga Amsterdam“ je zapravo čista subverzija, poput onog legendarnog splitskog grafita „svi na svemu“. Euforični rejversko-reperski narko-benger koji je uz pomoć producenta Denija Korjenića (Denik Beatz) nabrijan skoro kao rani The Prodigy („Voodoo People“) ili kao ponajbolji Die Antwoord („I Fink You Freaky“). Video spot „Droga Amsterdam“ je također vrlo upečatljiv i nema nikakvih izgleda da se negdje zavrti na telki. Zato ima 4,5 milijuna YT pregleda u dva mjeseca. „Capcarap“ je još veći fenomen s 9,2 milijuna YT pregleda za jednu audio traku, što je gotovo nezabilježen pothvat u regionalnim okvirima.

Pjesma je puštena u promet bez promotivnog video spota, nejasno zašto, pa je trebalo malo više vremena da zaživi među omladinom. Na Croatia Bilboard Chart upala je tek pet mjeseci nakon objave na istoimenom drugom albumu, a zatim se probila među ultimativne regionalne favorite i dobacila toliko daleko izvan granica hip hop žanra da sad preko Soundclouda maltene svakodnevno ispadaju novi techno, house ili EDM bootleg remixevi neznanih Cunamijevih sljedbenika.

Što je „Capcarap“? Potpuno luda pjesma o europskim putešestvijama jednog dovitljivog balkanskog šanera. Nimalo subverzivna, ali bosanski duhovita s efektnim prijevodom na rudimentarni engleski. Takva je na prvo slušanje. U drugom se otkriva još nešto. „Capcarap“ je muzički briljantna, pa se momentalno postavlja pitanje tko stoji iza Cunamija? Jasno je da muziku na ovaj level nije mogao postaviti neki lokalni beatmaker, a odgovor je zbilja neočekivan. Pod pseudonimom Nanah Tziz autorica muzike za „Capcarap“, kao i za većinu njegovih ranijih izdanja je Eminova tri godine starija sestra Hanah Hadžajlić.

Renomirana skladateljica, flautistica i asistentica na odsjeku kompozicije sarajevske muzičke akademije. Na posljednjem Bijenalu, u programu Balkan Affairs, u Laubi je premijerno izvedena njena kompozicija „Requiem ex Machina“. A kad se probudi kao Nanah Tziz ona izvrsno spaja post-EDM, hip hop, trap i global bass, što se može provjeriti i na zasad jedinom samostalnom izdanju, instrumentalnom EP-ju „Commedia Dell’arte“. Najjači novi balkanski hip hop nije korporativni projekt nego obiteljski biznis.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X