Zvuk dvadesetih: Star Femininine Band – beninski sveženski tinejdžerski orkestar

Djevojke su snimile kompletan album u dva dana intenzivne live svirke i fenomenalno pohvatale stilsko šarenilo zapadnoafričke glazbe.

Star Femininine Band

Velika afropop diva, četverostruka dobitnica Grammya Angelique Kidjo odavno se izdvojila kao najviđenija predstavnica Benina na world music sceni. Prije i poslije madam Kidjo iz postojbine vudu i sato ritmova krenuli su u svijet legendarni afrofunk orkestar Poly-Rythmo de Cotonou, ponajbolja zapadnoafrička limena glazba Gangbe Brass Band i virtuozni jazz gitarist Lionel Loueke koji je neko vrijeme svirao u pratnji Herbiea Hancocka. Za razliku od ovih prekaljenih internacionalaca beninski multiinstrumentalist Andre Balaguemon nikad nije dobio priliku napraviti svjetsku karijeru. Ostao je doma i pokrenuo žensku muzičku školu u gradu Natitingou.

Nakon dogovora s gradonačelnikom audicija je oglašena 2016. preko gradskog radija Nanto FM. Za muzičku se prijavilo 18 djevojčica iz grada i okolnih sela, a najtalentiranije među njima postale su okosnica sedmočlanog Star Feminine Banda u koji je Balagemoun uključio i svoje dvije kćeri.

Tri godine kasnije, uz 40 sati tjedno na školskim probama, djevojke su bile dovoljno uigrane za svirke po gradu i tamo ih je zapazio mladi francuski ton majstor Jeremie Werdier. Za njim su došli španjolski frendovi s opremom za terensko snimanje pa je Star Feminine Band dobio kvalitetan demo materijal odmah proslijeđen na procjenu u Francusku. Odgovor nije trebalo dugo čekati. Renomirani pariški indie izdavač Jean-Baptiste Guillot iz Born Bad Recordsa doputovao je u Benin i priredio session za debitantski album Star Feminine Banda s pjesmama Andrea Balaguemona, iznenađujuće svestranog autora koji u najboljim momentima priziva afropop evergreene iz starije diskografije proslavljenog dua Amadou & Mariam.

Andre je Star Feminine Bandu ipak najviše doprinio kao sjajan glazbeni pedagog. Njegove učenice, u dobi od 10 do 17 godina, Anne Sayi (gitara), Julienne Sayi (bas), Sandrine Quei (klavijature), Grace Marina Balaguemon (klavijature, vokal), Angelique Balaguemon (bubnjevi, vokal), Marguerite Kpetekoute (bubnjevi) i Urrice Borikapei (perkusije, vokal), snimile su kompletan album u dva dana intenzivne live svirke i fenomenalno pohvatale stilsko šarenilo zapadnoafričke glazbe.

U rough cut za rasplesani ulični afro party ubačeni su waama ritmovi iz Natitingoua, beninski sato, sijeraleonski bubu, ganski highlife i kongoanska rumba, a višeglasnim pjevanjem prikazan je lokalni jezični i etnički konglomerat. Na najavnim singlovima „Femme africaine“ i „La Musique“ napravljena je vrlo solidna priprema za ulazak u zonu frankofonije, što je možda prvi korak prema globalnoj afirmaciji.

Ukoliko se pravovremeno nađe rješenje za sve dosad neviđene logističke probleme skopčane s organizacijom interkontinentalnih putovanja za školarke iz zabačene beninske provincije, nije teško zamisliti kako bi se malo stariji i iskusniji Star Feminine Band u srednjoročnom planu mogao odmaknuti od world music stagea i zasvirati za rokerski auditorij poput Tamikresta i Bombina.

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X