Zvuk dvadesetih: Star Femininine Band – beninski sveženski tinejdžerski orkestar

Djevojke su snimile kompletan album u dva dana intenzivne live svirke i fenomenalno pohvatale stilsko šarenilo zapadnoafričke glazbe.

Star Femininine Band

Velika afropop diva, četverostruka dobitnica Grammya Angelique Kidjo odavno se izdvojila kao najviđenija predstavnica Benina na world music sceni. Prije i poslije madam Kidjo iz postojbine vudu i sato ritmova krenuli su u svijet legendarni afrofunk orkestar Poly-Rythmo de Cotonou, ponajbolja zapadnoafrička limena glazba Gangbe Brass Band i virtuozni jazz gitarist Lionel Loueke koji je neko vrijeme svirao u pratnji Herbiea Hancocka. Za razliku od ovih prekaljenih internacionalaca beninski multiinstrumentalist Andre Balaguemon nikad nije dobio priliku napraviti svjetsku karijeru. Ostao je doma i pokrenuo žensku muzičku školu u gradu Natitingou.

Nakon dogovora s gradonačelnikom audicija je oglašena 2016. preko gradskog radija Nanto FM. Za muzičku se prijavilo 18 djevojčica iz grada i okolnih sela, a najtalentiranije među njima postale su okosnica sedmočlanog Star Feminine Banda u koji je Balagemoun uključio i svoje dvije kćeri.

Tri godine kasnije, uz 40 sati tjedno na školskim probama, djevojke su bile dovoljno uigrane za svirke po gradu i tamo ih je zapazio mladi francuski ton majstor Jeremie Werdier. Za njim su došli španjolski frendovi s opremom za terensko snimanje pa je Star Feminine Band dobio kvalitetan demo materijal odmah proslijeđen na procjenu u Francusku. Odgovor nije trebalo dugo čekati. Renomirani pariški indie izdavač Jean-Baptiste Guillot iz Born Bad Recordsa doputovao je u Benin i priredio session za debitantski album Star Feminine Banda s pjesmama Andrea Balaguemona, iznenađujuće svestranog autora koji u najboljim momentima priziva afropop evergreene iz starije diskografije proslavljenog dua Amadou & Mariam.

Andre je Star Feminine Bandu ipak najviše doprinio kao sjajan glazbeni pedagog. Njegove učenice, u dobi od 10 do 17 godina, Anne Sayi (gitara), Julienne Sayi (bas), Sandrine Quei (klavijature), Grace Marina Balaguemon (klavijature, vokal), Angelique Balaguemon (bubnjevi, vokal), Marguerite Kpetekoute (bubnjevi) i Urrice Borikapei (perkusije, vokal), snimile su kompletan album u dva dana intenzivne live svirke i fenomenalno pohvatale stilsko šarenilo zapadnoafričke glazbe.

U rough cut za rasplesani ulični afro party ubačeni su waama ritmovi iz Natitingoua, beninski sato, sijeraleonski bubu, ganski highlife i kongoanska rumba, a višeglasnim pjevanjem prikazan je lokalni jezični i etnički konglomerat. Na najavnim singlovima „Femme africaine“ i „La Musique“ napravljena je vrlo solidna priprema za ulazak u zonu frankofonije, što je možda prvi korak prema globalnoj afirmaciji.

Ukoliko se pravovremeno nađe rješenje za sve dosad neviđene logističke probleme skopčane s organizacijom interkontinentalnih putovanja za školarke iz zabačene beninske provincije, nije teško zamisliti kako bi se malo stariji i iskusniji Star Feminine Band u srednjoročnom planu mogao odmaknuti od world music stagea i zasvirati za rokerski auditorij poput Tamikresta i Bombina.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X