ABOP u Boogaloou – zvijezda je rođena

ABOP je u subotu u Boogaloou odradio koncert koji će u njihovoj karijeri sigurno biti označen kao prijelomna točka.

ABOP u Boogaloou (Foto: Matej Kopecki)

Ima tih nekih stvari koje zahtijevaju duže kuhanje. Da se svi pravi sastojci prvo nabave, a onda polako dodaju u lonac sve dok se na koncu ne servira jelo koje nadmašuje sve očekivanja. Jedna od takvih stvari je, izgleda i ABOP, naš elektronički bend kojemu je trebalo više od desetljeća da objavi svoj dugosvirajući prvijenac. Album je izronio iz internetskoga bezdana na samom kraju prošle godine i odmah oduševio publiku i kritiku, pa je tako urednik našeg portala s pravom istaknuo činjenicu da je “najbolji album klupske elektroničke glazbe onaj koji je u potpunosti odsvirao bend”.

Nakon što je album serviran, ostalo je još samo da se bend i koncertno potvrdi pred publikom na njegovoj promociji. Rasplesavali su oni već mnoge u svojim obično kasnonoćnim svirkama tijekom karijere, a naziv koji nose skraćenica je od “after (je) bolji od partyja”, što podrazumijeva da su upravo oni zaduženi za taj after. No, nakon objave albuma pred sebe su stavili pozamašan zadatak predstavljanja istog u Boogaloou, klubu čiji kapacitet je prilično impozantan za bend koji ima za predstaviti svoju prvu ploču. Bez puno okolišanja valja odmah raščistiti da je i taj zadatak ABOP odradio iznad svih očekivanja. Boogaloo je šaptom pao, rasprodan prije subotnjeg otvaranja svojih vrata.

ABOP u Boogaloou (Foto: Matej Kopecki)

Sam klub u ovu godinu je ušao s jakim programom i čini se da će konkurirati ostalim uobičajenim mjestima po sadržaju do daljnjega. U subotu su i sami poslali poruku svima da su sposobni održavati dva paralelna koncerta u istoj večeri poput klubova u većim europskim i svjetskim gradovima, pa se tako pri ulazu moglo čuti stapanje elektronike s ciganskim trubama Kočani orkestra koji je nastupao u susjednoj prostoriji. I tamo je, čini se, bila fina gužva, ali ona ispred ABOP-ove pozornice bila je takvih razmjera da se teško pamti kada smo je zadnji put takvu mogli doživjeti.

ABOP u Boogaloou (Foto: Matej Kopecki)

Ne bi ABOP bio to što jest kada početak svog nastupa ne bi odgurao skoro do same ponoći. Njihovu publiku ionako uglavnom čine noćne ptice, a oni koji to nisu mogli su se žrtvovati budući da je u pitanju vikend, a rijetki među njima izgledaju kao da se moraju probuditi rano za nedjeljnu misu. Njihove mise odvijaju se u noćnim klubovima na partyjima i još boljim afterima, a jedna takva upravo je bila pred njima. Nakon što je MMMeniga odradio svoj uvodni set, na maglovitu pozornicu pod crvenim i bijelim reflektorima ušao je bend čije se obrise teško moglo razabrati. Naravno, centralnu poziciju zauzima set bubnjeva za dva bubnjara na čijim se stranama sučeljavaju Levi i John, dvoglava zvijer ritma koja drži glavnu riječ; svi plešu kako oni sviraju.

ABOP u Boogaloou (Foto: Matej Kopecki)

A svirali su kao stroj, bez greške isporučujući rafale beata na koji je teško ostati na trenutak miran. Zvuk je bio savršeno ugođen za živu svirku, što znači da kick nije odzvanjao onako glasno kao što su partijaneri u publici navikli na podijima kada ne svira bend, ali nije ni smio biti glasniji da ne pojede zvuk ostalim elementima na pozornici. ABOP je predstavio novi materijal, kao i nešto od onoga što mu je prethodilo, a dupkom puni Boogaloo je to zahvalno prihvatio i otplesao svaki takt kako i priliči. Bend je nagrađen ovacijama i prizvan na bis, a kad je koncert napokon dovršen, čini se kako je u publici ostalo još mnogo neisplesane energije i želje za nastavkom. Srećom, programu nije bio kraj, pa je tako jedan od bubnjara, Ivan Levačić iskoristio priliku predstaviti i svoj novi solo projekt Eleven, a poslije njega je termin rezerviran i za Petra Dundova, ABOP-ova kuma čiji je set trebao potrajati do sitnih sati. Vaš pospani izvjestitelj to, nažalost, nije ostao popratiti jer… recimo da je morao na jutarnju misu.

ABOP u Boogaloou (Foto: Matej Kopecki)

ABOP je u subotu odradio koncert koji će u njihovoj karijeri sigurno biti označen kao prijelomna točka. Nakon deset godina postojanja, zvijezda je rođena u eksploziji pred punim klubom publike koja je došla svjedočiti tom kozmičkom događaju. Čini se kako uvijek moramo iznova isticati da živimo u nevjerojatnim vremenima za ovu glazbenu scenu u kojima na dnevnoj bazi možemo prisustvovati toliko raznolikim koncertima na kojima se prikazuje vrhunska glazba svih žanrova i rodova da nečemu sličnom nismo u toj mjeri nikad mogli svjedočiti. ABOP ponosno pokriva elektronički dio ovoga spektra. Bit će zanimljivo za tjedan dana na istom mjestu provjeriti u kojoj mjeri će njihov uspjeh ponoviti njihov rođački bend Chui koji je zauzeo centralnu poziciju u konstelaciji jazz fusiona i uz svesrdnu podršku mainstream medija sve hrabrije probija do široke publike.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X