Aborted Tortoise ‘A Album’ – spiralni tobogan u australski underground punk

Ispod površine uzbudljive australske rock scene ključaju bendovi poput Aborted Tortoise, garažnih pankera koji grabe u smjeru kontra aktualnih trendova.

Aborted Tortoise ‘A Album’

S Aborted Tortoise, još jednim nebrušenim draguljem australske garažne scene, upoznao sam se sasvim slučajno, i to preko njihovih punk kolega The Chats koji su ujedno i vlasnici diskografske kuće Bargain Bin Records pod čijim je okriljem izašao „A Album“. Iako je album objavljen krajem 2021., u pitanju je prilično nepoznat bend o kojem nema mnogo tekstova na internetu stoga zaslužuju da o njima proširimo dobar glas. Momci iz Aborted Tortoise na aktualnom albumu nude 11 frenetičnih i brzih pjesama zbog kojih ćete se osjećati kao da se na dječjem biciklu spuštate niz tobogan zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnost.

„A Album“ je specifična kolekcija pjesama u kojima krajnosti sretno koegzistiraju. Primjerice, pjevač Connor Lane pjeva kao da namjerno želi zvučati što lošije. Obzirom da se Laneov stil više svodi na nabrajanje nego pjevanje, za melodičnost u pjesmama zaduženi su gitaristi Tom Milan i Charles Wickham te basist John Peers, a njihove sviračke bravure neprobojne su poput jutarnje gužve u javnom prijevozu. Pjesme nude ujednačen omjer raspuštenosti s jedne i pamtljivih melodičnih riffova s druge strane, a rezultat je kalorična lo-fi poslastica. Uvodna pjesma „The Sun“ postavlja ton za ostatak albuma s catchy lead gitarom i brzim tempom dok pjevač Lane tematizira zabijanje u Sunce: „8 light minutes away is my final destination: the Sun“.

Album je krcat brzim riffovima koje pumpa čvrsta ritam sekcija, a njihova međuigra u pjesmama poput „Stage Banter“ i „Primordial“ podsjeća na zvuk garažnih revival bendova s početka 2000-ih godina. Momci nisu zaboravili na životni stil suncem okupane Australije pa se tako na albumu našao i surf instrumental „DLC“ u kojem je lead gitarist Tom Milan pokazao koliko su surf i garage komplementarni žanrovi. Upravo je Tom Milan zvijezda benda zbog nevjerojatne količine leadova, fillova i ostalih gitarističkih pasaža kojima diže pjesme na višu razinu. Milanove vještine najviše se ističu u pjesmi „Amniotic“, posljednjoj i najboljoj na albumu, četverominutnoj rasturačini koja će vas soničnim šamaranjem dovesti k svijesti te vam objasniti da rock nije mrtav.

Iako se svim silama trude da ih ne shvatimo ozbiljno, počevši od imena benda do tekstova, Aborted Tortoise svojom glazbom odašilju impresivnu količinu sirove energije koju su uspješno ukrotili i predstavili u 22 minute novog albuma. Ako je Point Nemo u Tihom oceanu najudaljenija točka od kopna onda je Aborted Tortoise glazbeni ekvivalent u udaljenosti od trenutno dominantnih žanrova i trendova. Takva udaljena i naizgled nedostižna područja vrijedi istraživati jer nikad ne znate na kakvu ćete glazbenu poslasticu naići.

Ocjena: 9/10

(Bargain Bin Records / Bachelor records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X