Akcija za trg: bitka za Zagreb počinje u Remetincu

Projekt SuKultura i Centar za kulturu Novi Zagreb organiziraju Akciju za trg – građansku inicijativu i skup kulturnih događanja u kojoj sudjeluju građani Novog Zagreba zajedno s umjetnicima i umjetničkim organizacijama. Kroz sudioničke programe tematizira se pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju.

Akcija za trg

Nove akcije u Novom Zagrebu donose kulturni programi koji će se održati od 11. do 13. te 18. i 19. rujna u sklopu projekta SuKultura.

7.9.2020. Zagreb – Remetinečka Akcija za trg u kojoj sudjeluju građani novog Zagreba zajedno s umjetnicima i umjetničkim organizacijama te Centrom za kulturu Novi Zagreb skup je kulturnih događanja koji kroz sudioničke programe tematiziraju pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju a započinje 11. rujna na samom Trgu.

Trg Narodne zaštite u Remetinečkom gaju najstariji je trg u Novom Zagrebu i nukleus je prve planski izgrađene urbane cjeline na novozagrebačkom prodručju. Trg je zajedno s perivojnim uređenjem čitavoga naselja 1956. osmislio arhitekt Branko Berc. Bio je to pravi moderni trg koji je sa sjeverne i istočne strane omeđen društvenim zgradama, a sa južne parkom u kojemu se nalazila fontana. U današnjoj zgradi policije nekada je bila smještena općina Remetinec i restoran Galeb te su predstavljali svojevrsni društveni centar.

Danas na Trgu Narodne zaštite više ne postoji trg već policijskom rampom omeđeno parkiralište i odlagalište zaplijenjenih automobila.  Na trg nas podsjeća samo još njegov naziv.

Problem nestanka takvih prepoznatljivih mjesta iz kolektivne memorije problematiziraju Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja video instalacijama programa „kako nastaje zajednica?“ autorice Sonje Leboš na samom Trgu te autorica Ana Janjatović Zorica za Studio Artless izložbom i radovima nastalim uz sudjelovanje građana i građanki Novog Zagreba.

Uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu na zelenim brdašcima remetinečkog Blata, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, BADco. izvodi svoju zadnju predstavu „Rad panike“, dok Bacači sjenki u radu „Bitka za Zagreb počinje u Remetincu“ otvaraju mobilni interpretativni centar grada za mapiranje interesnih skupina u pokušaju da se grad izvuče iz višedekadne recesije i propadanja trebale sjesti za stol i razgovarati.

Naredni vikend, 18. i 19.  kompozitor Matija Vojvodić i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik, vodeći se zadanim i zatečenim stanjem prostora nastojat ćemo, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora Trga koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora u radu „Hatch Fields“.

A Radio Kanzas u suradnji s Odredom izviđača Savski gaj organizira špijunsku školu po Remetinečkom gaju.

„Danas kada u Novom Zagrebu kao i u ostatku grada i države nastaju isključivo naselja koja su prostor javnih susreta svela na kafić, trgovačke centre i parkirališta, planirane urbanističke cjeline poput Remetinečkoga gaja s parkovima i trgovima prepoznajemo kao prostorne i socijalne vrijednosti koje Grad Zagreb mora zaštititi. Ovom Akcijom za trg pozivamo Grad Zagreb da Trgu Narodne zaštite vrati dostojanstvo koje pripada najstarijem trgu Novoga Zagreba kao i njegovim građanima.“ Izjavila je Anita Zlomislić, jedna od organizatorica projetka.

RASPORED:

Petak 11. 9. 2020.
19 sati – Studio Artless, otvorenje izložbe “Nevidljivi grad: mitski narativi” // Galerija Vladimir Bužančić

 Subota 12. 9. 2020.
17 sati – Bacači Sjenki, događanje “Bitka za Zagreb počinje u Remetincu” // plato CKNZg
19:00 – BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu
21:00 – UIII / AIIR, video instalacija “Kako nastaje zajednica?” // ispred CKNZg

 Nedjelja 13. 9. 2020.
19:00 – BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu

Petak 18. 9. 2020.
19:00 – Jazz point Novi Zagreb – Filip Pavić Quartet “Terra Incognita” // platoCKNZg
21:00 – Ivan Lušičić Liik, video performans “Hatch Field” // ispredCKNZg

Subota 19. 9. 2020.
10:00 – 13:00 – Studio Artless “Nevidljivi grad: mitski narativi” – organizirani posjet izložbi i šetnja

Tijekom cijelog trajanja Radio Kanzas provodi program Špijunske škole s članovima Odreda izviđača Savski gaj.

Ulaz na sva događanja je BESPLATAN!

Manifestacija se organizira u sklopu projekta SuKultura, kojeg provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge Domino. Projekt SuKultura financira se u okviru natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1.801.208,174 HRK.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X