Akcija za trg: bitka za Zagreb počinje u Remetincu

Projekt SuKultura i Centar za kulturu Novi Zagreb organiziraju Akciju za trg – građansku inicijativu i skup kulturnih događanja u kojoj sudjeluju građani Novog Zagreba zajedno s umjetnicima i umjetničkim organizacijama. Kroz sudioničke programe tematizira se pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju.

  •  
  •  
Akcija za trg

Nove akcije u Novom Zagrebu donose kulturni programi koji će se održati od 11. do 13. te 18. i 19. rujna u sklopu projekta SuKultura.

7.9.2020. Zagreb – Remetinečka Akcija za trg u kojoj sudjeluju građani novog Zagreba zajedno s umjetnicima i umjetničkim organizacijama te Centrom za kulturu Novi Zagreb skup je kulturnih događanja koji kroz sudioničke programe tematiziraju pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju a započinje 11. rujna na samom Trgu.

Trg Narodne zaštite u Remetinečkom gaju najstariji je trg u Novom Zagrebu i nukleus je prve planski izgrađene urbane cjeline na novozagrebačkom prodručju. Trg je zajedno s perivojnim uređenjem čitavoga naselja 1956. osmislio arhitekt Branko Berc. Bio je to pravi moderni trg koji je sa sjeverne i istočne strane omeđen društvenim zgradama, a sa južne parkom u kojemu se nalazila fontana. U današnjoj zgradi policije nekada je bila smještena općina Remetinec i restoran Galeb te su predstavljali svojevrsni društveni centar.

Danas na Trgu Narodne zaštite više ne postoji trg već policijskom rampom omeđeno parkiralište i odlagalište zaplijenjenih automobila.  Na trg nas podsjeća samo još njegov naziv.

Problem nestanka takvih prepoznatljivih mjesta iz kolektivne memorije problematiziraju Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja video instalacijama programa „kako nastaje zajednica?“ autorice Sonje Leboš na samom Trgu te autorica Ana Janjatović Zorica za Studio Artless izložbom i radovima nastalim uz sudjelovanje građana i građanki Novog Zagreba.

Uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu na zelenim brdašcima remetinečkog Blata, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, BADco. izvodi svoju zadnju predstavu „Rad panike“, dok Bacači sjenki u radu „Bitka za Zagreb počinje u Remetincu“ otvaraju mobilni interpretativni centar grada za mapiranje interesnih skupina u pokušaju da se grad izvuče iz višedekadne recesije i propadanja trebale sjesti za stol i razgovarati.

Naredni vikend, 18. i 19.  kompozitor Matija Vojvodić i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik, vodeći se zadanim i zatečenim stanjem prostora nastojat ćemo, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora Trga koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora u radu „Hatch Fields“.

A Radio Kanzas u suradnji s Odredom izviđača Savski gaj organizira špijunsku školu po Remetinečkom gaju.

„Danas kada u Novom Zagrebu kao i u ostatku grada i države nastaju isključivo naselja koja su prostor javnih susreta svela na kafić, trgovačke centre i parkirališta, planirane urbanističke cjeline poput Remetinečkoga gaja s parkovima i trgovima prepoznajemo kao prostorne i socijalne vrijednosti koje Grad Zagreb mora zaštititi. Ovom Akcijom za trg pozivamo Grad Zagreb da Trgu Narodne zaštite vrati dostojanstvo koje pripada najstarijem trgu Novoga Zagreba kao i njegovim građanima.“ Izjavila je Anita Zlomislić, jedna od organizatorica projetka.

RASPORED:

Petak 11. 9. 2020.
19 sati – Studio Artless, otvorenje izložbe “Nevidljivi grad: mitski narativi” // Galerija Vladimir Bužančić

 Subota 12. 9. 2020.
17 sati – Bacači Sjenki, događanje “Bitka za Zagreb počinje u Remetincu” // plato CKNZg
19:00 – BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu
21:00 – UIII / AIIR, video instalacija “Kako nastaje zajednica?” // ispred CKNZg

 Nedjelja 13. 9. 2020.
19:00 – BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu

Petak 18. 9. 2020.
19:00 – Jazz point Novi Zagreb – Filip Pavić Quartet “Terra Incognita” // platoCKNZg
21:00 – Ivan Lušičić Liik, video performans “Hatch Field” // ispredCKNZg

Subota 19. 9. 2020.
10:00 – 13:00 – Studio Artless “Nevidljivi grad: mitski narativi” – organizirani posjet izložbi i šetnja

Tijekom cijelog trajanja Radio Kanzas provodi program Špijunske škole s članovima Odreda izviđača Savski gaj.

Ulaz na sva događanja je BESPLATAN!

Manifestacija se organizira u sklopu projekta SuKultura, kojeg provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge Domino. Projekt SuKultura financira se u okviru natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.119.068,44 HRK, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1.801.208,174 HRK.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X