Ane Paška je godinu dana radila na pjesmi ‘Tica’ – pogledajte i poslušajte rezultat

‘Neki ljudi snime album u dva mjeseca, ja eto, jednu pjesmu radim nešto malo više od godinu dana’, napisala je na svom Facebook profilu Ane Paška, osebujna umjetnica sa otoka Paga, koja je ovom pjesmom i njenim vizualnim prikazom pokazala svoj duboki umjetnički senzibilitet i kapacitet kakvi se rijetko susreću na ovim prostorima.

  •  
  •  
Ane Paška ‘Tica’ (Vizual: Andrea Resner)

“Tica” je nastala prije tri godine i postala kamen temeljac “Improvizijama”, glazbenom performansu kojeg umjetnica izvodi već nekoliko godina, a ovo je ujedno i prva pjesma njenog budućeg studijskog albuma.

“Kako su moja ticala uglavnom sinestezijske prirode, kroz proces snimanja shvatila sam da Ticu sve više počinjem doživljavati kao mini muzički roman koji se sastoji od pet različitih dijelova, na tekstualnoj razini povezanih idejom stvaranja unutarnjeg leta. Svaki je let, barem za nas ljude uvjetovan kopnom, pa tako  i ovdje priča počinje na otoku, malenoj kamenoj kući i stablu. Ne mogu ne spomenuti jednu od mojih literarnih biblija a to je „Mit o ptici“ Mike Antića, koja mi je ukazala na mogućnost višedimenzionalnog bivanja, tako da je ova pjesma svojevrsna posveta njemu i svim pjesnicima i pjesnikinjama koji su me doživotno zarazili poezijom”, izjavila je ovim povofom Ane Paška.

Osim što potpisuje autorstvo za tekst i glazbu, Ane nam je, uz svoje slobodno izražavanje glasom, pokazala i vještinu baratanja s više instrumenata koja osim klavira i harmonike uključuje i bubanj: “Toliko sam guštala svirati bubanj da sam se još satima smijala kad sam došla kući. Kako svaki instrument aktivira svoju skupinu mišića, danima su mi ruke bile upaljene, eto, takav je bio zanos.”

“Tica” je snimljena u muzičkom studiju Tonča Ruzine Frankulina, jednog od osnivača eksperimentalno-progresivnog elektronskog sastava Zidar Betonsky koji su djelovali 90-tih godina u Splitu.

“Snimanje Tice važno mi  je zbog suradnje s Ruzinom i načinom na koji smo stvarali, ne proizvodili..To je velika razlika! Jer stvaranje uključuje vrijeme, eksperiment, istraživanje, bacanje u nepoznato. Ruzina ima studio koji je sam po sebi muzički instrument, s velikom količinom tišine u trbuhu, točno onoliko koliko ti treba da kreacija poteče. Neopisivo sam zahvalna što se Tica rodila i stvarala u takvom ambijentu s takvim kvalitetnim profesionalcem i čovjekom”, objašnjava Ane.

Na stvaranju Tice sudjelovali su izvrsni glazbenici, Ivo Jerkunica na trubi i Marin Buljanović na bass gitari. Mastering je radio poznati Janez Križaj. U produkciji B613 vizualno specifičan glazbeni spot radila je splitska umjetnica Andrea Resner, dobitnica nagrade „Ivan Martinac“ za inovativno i kreativno korištenje filmskog jezika na Split film festivalu 2020. Glazbeni izdavač je Sensoria Records.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X