Antenatovo prosvjetljenje bez električnih instrumenata i elektronike

Po nepisanom pravilu ili neopipljivom dogovoru u sat prije početka prosinca susreli su se Antenat i Močvara popunjena do posljednjeg mjesta.

Antenat u Močvari (Foto: Vedran Grgas/Reggae.hr)

U jarko žutoj majici s medom koji je prigrlio ćup meda Nenad Kovačić zaplesao je u centru cijelog ansambla za zabavu koja je potrajala dobra tri sata. Za svoj “sweet sixteen” bend se odlučio napraviti eksperiment i po prvi puta koncertno zasvirati akustičnu verziju svoje subreggae glazbe. Prvi tonovi mekano su sletjeli u publiku koja je do kraja prve pjesme potpuno ispunila svoj prostor. Možda su za otvaranje koncerta iskoristili priliku najaviti spot za “Them Promise” s posljednjeg albuma “Izlet”, ali nakon prvog probijanja leda bilo je jasno da eksperiment pokazuje jako dobre rezultate. Preko “Opasno je” i “Possibility” krenulo je putovanje kroz tri kolekcije pjesama koje su Antenat do sada snimili i objavili kao “Subing”, “Karavana” i “Izlet”.

Da bi bend emitirao posve prirodan zvuk, da bi se mogle osjetiti sve boje i temperature koje se odašilju s pozornice, akustičnost dvorane puno pomaže. Također zvuk akustične gitare najbolje se čuo u situacijama kada je bila u frontmenovim rukama, u pjesmama koje su akustično zamišljene od samog početka. Na ostalima, nedostatak pokrivenosti gitara bubnjem Bojana Horvata i Kobijevim udaraljkama (Stil!ness) sanirala je brass sekcija i Marko Gajer na tom zvonkom balafonu, ali i publika koja je u fazama uviđala svoju vlastitu akustičnu funkciju posebno se guštajući u gromkom pljesku i urlanju na kraju svake pjesme uživajući što svojim decibelima nadglasava bend.

Koncert koji je tako temeljit presjek cijelog opusa benda nameće sam po sebi preferencije na određene dijelove u kojima su pjesme baš dobro legle zajedno, ali i na faze u karijeri koje evociraju sjećanja jer bilo je očito da se u Močvari okupila vjerna baza Antenatovih sljedbenika i obožavatelja s domaćeg terena. Bilo je to nesumnjivo jasno kada su nakon odsvirane “Izlet” koja je trenutno najglasniji hit benda zasvirala publici jedna od posebno dragih, tko se nije pridružio slavlju 4. rođendana reggae.hr portala uz ovaj koncert najbolje nek’ pogađa o kojoj pjesmi je riječ.

U prvoj trećini gostovao je na nekoliko pjesama s posljednjeg albuma Stampedov čelist Stanko Kovačić. Komentar na jučerašnju građansku dužnost dogodio se samo u vidu šale da se dvojca prezimenjaka nisu našli u rodbinskoj, već u ‘bračnoj vezi’.

Osobno najdraži komadić koncerta koji će ostati sačuvan u sjećanju je sjedinjavanje Našeg Malog Afro Benda s Antenatom. Upliv djembi, dunova i šekera užario je plesnu atmosferu u iskonskoj dimenziji povezivanja ljudi kroz ritam. Srećom nasljeđe onog tragičnog povezivanja uz vojni limeni bubanj nije bilo za osjetiti ni trena već samo oslobađajuće i bujajuće toplo, neposredno povezivanje koje liječi duh otvrdnut na asfaltu.

Posljednji gost koji je do kraja zakuhao odličnu atmosferu uz zvuk harmonike, najvjerojatnije Andrej Peić čiji je identitet preko Googla nemoguće utvrditi jer od slavnog bosanskog fotomodela i manekenke ne dolazi do izražaja. Zabavan i ujedno vrlo emotivan koncert završio je stišavanjem u pomalo sjetnom tonu nakon čega je znatan dio publike nestao iz Močvare nevjerojatnom brzinom, kao da ih je nevidljivi Babilon bus čekao iza ograde.

Kako se ponekad izlet pretvori u let tako se i subotnji koncert Antenata pretvorio u događaj. Eksperiment je uspio, ima nas dovoljno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X