Atheist Rap u KSET-u: momci se vratili u grad

U četvrtak, 24. listopada novosadski pankeri Atheist Rap u KSET-u su promovirali svoj novi album i podružili se sa zagrebačkom publikom, na tulumu za poslije posla, odnosno, rekli bi naši stari, na album release after work partyju.

Atheist Rap u KSET-u (Foto: Ante Ljubičić)

Događaj je bio uvod u njihovu mini-turneju na kojoj Atheist Rap slave vrtoglavih 30 godina postojanja, a ulaz je bio slobodan. U Hrvatskoj će provesti dva vikenda, od petka je krenula dvodnevna proslava u klubu Split Circus (Monty Python), s tim da su prvu večer svirali pjesme s prva tri albuma, a u subotu je slavljenički koncert. Drugi slavljenički nastup bit će u zagrebačkom Boogaloou, 15. studenog, a u međuvremenu ih možete uhvatiti u Srbiji (Smederovo i Veliko Gradište).

Bend kraljevskog imena koje nema puno veze s muzikom koju svira redovno uspije zavarati padobrance koji se slučajno nađu na njihovom koncertu očekujući neke repere, a onda se šokiraju kad čuju žestoki melodični pank s dva prodorna vokala i brutalno duhovitim tekstovima. U 30 godina uspjeli su na pank ateizam preobratiti mnoge takve žanrovske lutalice, a da su stalno otvoreni za suradnju vidi se i po tome što je novi album objavljen u kolaboraciji s njemačkim bendom Defenders Of The Universe pa ima i duplo ime: “#UNTERWEGS / JBT POP”.

Atheist Rap u KSET-u (Foto: Kristina Delić)

Na njemu je šest novih pjesama Atheista i jedna stara, “Ne bi bilo fer”, koju je izveo njemački bend na njemačkom jeziku, a Atheisti su izveli jednu od Defendersa. Najavili su i zajedničku turneju po regionu i onome što je za nas Zapadna Europa.

Kratka, ali besplatna (čit. slatka) svirka bila je sasvim dovoljna za četvrtak popodne. Odsvirali su svoju polovicu albuma, a Radule je najavio svaku pjesmu i dao joj kontekst: kako je nastala, o čemu govori, zašto su je napisali i sl. Naravno da apsolutno obožavam činjenicu da se osvrnuo na migrantsku krizu i postupanje s izbjeglicama na Hrvatskoj granici i u sabirnim logorima u Srbiji, jedan od kojih je u centru Beograda. Inače, postupanje hrvatskih snaga na granici s BiH jedan je od glavnih razloga zašto nećemo biti primljeni u Schengen, tako da su Atheisti bili i aktualniji nego što su planirali.

Atheist Rap u KSET-u (Foto: Kristina Delić)

Na predzadnjoj pjesmi dr. Pop nam je demonstrirao da je jako dobar u tzv. lip sync pjevanju, tj. u mahanju rukama i nogama uz sricanje teksta koji je Radule pjevao. Nove pjesme zvuče super i vjerujem da nijednoj publici neće biti teško da ih nauči.

U četvrtak smo, zahvaljujući organizatorima iz Dostave zvuka, imali priliku besplatno poslušati kultni bend, kupiti njihove majice, ploče i postere ili karte za Boogaloo, a nakon svirke i popričati s uvijek druželjibivim Novosađanima. Na kraju moram najaviti da ćemo uskoro imati i intervju s njima, a njima mogu samo poželjeti dobar provod u Splitu i toplo more.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X